Husebye Rein: Da kan det fort bli mer uro i markedet

Brian Cliff Olguin

Leif-Rune Husebye Rein, sjefstrateg i Nordea Wealth Management, om ukens hendelser.

Denne uken vil markedet fordøye både den nye Fed-sjefen Jerome Powell og Donald Trump sine uttalelser forrige uke.«Alle uttalelser fra Powell kommer til å bli fulgt med argusøyne fra aksje- og rentemarkedet fremover. Trump har også gitt et klart signal om at proteksjonisme er i anmarsj, slik at frykt for handelskrig vil prege markedet. I Europa murrer det allerede med rykter om mottiltak, noe som i helgen fikk Trump til å true med også legge toll på europeisk bilindustri», skriver Leif-Rune Husebye Rein, sjefstrateg i Nordea Wealth Management, i en fersk oppdatering.Viktige tallI USA er det ifølge strategen flere viktige nøkkeltall som ISM for servicenæringen og ikke minst arbeidsmarkedsrapporten som kommer fredag.«Sterk lønnsvekst i forrige månedsrapport startet korreksjonen i aksjemarkedet. Dersom lønnsveksten overrasker på oppsiden denne gangen også, kan det nok fort bli mer uro i markedet», skriver Husebye Rein.Han viser blant annet til at om den amerikanske 10-åringen når tre prosent i løpet av uken, med bakgrunn i en sterk arbeidsmarkedsrapport, blir antageligvis aksjemarkedet preget av fornyet rentefrykt.«Investorene kan selvfølgelig også se på renteoppgangen som en naturlig korrigering av det lave rentenivået vi har i forhold til den sterke økonomiske aktiviteten, men jeg tviler på det med den sure stemningen som er i markedet nå».Kan eskalereEuropa vil ifølge strategen også vurdere å møte Trump sin proteksjonisme med sine egne handelsbarrierer.«Og det kan eskalere til en handelskrig, selv om vi håper at dette kan unngås. ECB holder fremdeles på med kvantitative lettelser, og den lave inflasjonen er en grunn til det».Få endringenPå ECB sitt rentemøte på torsdag blir det ifølge Husebye Rein få endringer.«Helgens valg i Italia avgjør om Europa har en stabil samarbeidspartner fremover. Foreløpig så ser det ikke lovende ut, ettersom populistene klart ser ut til å ha vunnet valget. 5-stjernersbevegelsen ser ut til å ha fått flest stemmer, og sentrum høyre virker å være den største grupperingen, men uten å få flertall i parlamentet. Dermed gjenstår en tid med forhandlinger før en ny regjering er på plass», skriver han.Kinesisk økonomiFra Kina vil import og eksporttallene ifølge sjefstrategen kunne gi oss en indikasjon på hvordan kinesisk økonomi utvikler seg.«Sist måned overrasket importtallene kraftig på oppsiden, noe som neppe vil inntreffe gangen også. Kanskje får vi også kinesiske mottiltak på Trumps proteksjonisme».I helgen annonsert Kina at de fortsatt vil ha et vekstmål på 6,5 prosent.«Dermed er det lite sannsynlig med en kraftig avmatning av den økonomiske veksten i Kina fremover. Børsene i Asia er i rødt over hele linjen, så den urolige stemmingen i markedet ser ut til å fortsette», avslutter Husebye Rein i oppdateringen.