Hydro-smell på rød børs

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 806,71 torsdag, etter en nedgang på 0,48 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.091 millioner kroner.God stemning i USAWall Street stiger  etter dagens dose fra makrofronten.Jobless claims holder seg nær sine laveste nivåer på 50 år, mens industri-indeksene Philly Fed og Empire Manufacturing holder seg godt inne i positivt terreng.Importprisene stiger mer enn ventet, mens boligtall holder seg sterke .De store spørsmåleneToneangivende Europa-børser steg.Britiske FTSE 100 endte opp 0,1 prosent, tyske DAX 0,9 prosent, mens franske CAC klatret 0,7 prosent.Markedene ser dermed ut til å legge frykten for en handelskrig litt til side.Den statseide, kinesiske tabloidavisen Global Times skriver ifølge Reuters i et oppslag at USA prøver å spille offerets rolle, samtidig som Tysklands økonomidepartement har uttalt at en handelskrig kan gjøre «konkret skade».- De store spørsmålene markedet har er om amerikansk politikk og handelskrig. Eksportører har vært svake, og du kan se bekymringer for hvorvidt andre land vil hevne seg. Men du må egentlig holde deg til de økonomiske utsiktene, og vi mener de økonomiske utsiktene ser gode, sier sjefstrateg Julien-Pierre Nouen hos Lazard Frères Gestion til nyhetsbyrået.Positive oljepriserOljeprisene henter støtte fra aksjemarkedet, og trekker noe oppover.Brent-oljen stiger 0,3 prosent til 65,09 dollar fatet, noe som er opp fra rundt 64,40 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen klatrer 0,5 prosent til 61,24 dollar fatet.Utsikter til at produksjonen vil øke mer enn etterspørselen i 2018 - slik OPEC forespeilet i gårsdagens rapport  - legger likevel en demper.Det internasjonale energibyrået (IEA) kommer med samme budskap, og skriver i dagens rapport  at verdens oljelagre vil stige i 1. kvartal i år.- Oljen og aksjemarkedet har beveget seg hånd i hånd, noe som i bunn og grunn betyr at oljen er ekstremt sensitiv for vekstutsiktene, sier analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til Reuters.Tall fra amerikanske energimyndigheter (EIA) sluppet i går viste dessuten at USAs oljeproduksjon nådde rekordhøye 10,38 millioner fat per dag i forrige uke.Lagerbyggingen var også høyere enn ventet .- Kraftig stigende USA-produksjon vil fortsette å undergrave OPECs forsøk på å styrke oljeprisen, skriver Singapore-baserte Phillip Futures ifølge nyhetsbyrået i et notat.Statoil bytter navnPå Oslo Børs falt Statoil 0,3 prosent til 177,80 kroner.Statoil vil etter nesten 50 år skifte navn til Equinor , og mener navneendringen understøtter selskapets strategi og utvikling som et bredt energiselskap.e24 anslår at navnebyttet kan koste Statoil så mye som 250 millioner kroner .Forslaget til nytt navn vil bli fremmet til Statoils generalforsamling 15. mai. Olje- og energiminister Terje Søviknes har gjort det klart at regjeringen vil stemme for.Ellers blir forslaget lunkent mottatt fra politisk hold .Ap vil ha en debatt i Stortinget, mens lederen i næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), omtaler skiftet som «jåleri».Laks så rødtFor øvrig i olje falt Aker BP 0,3 prosent til 201,40 kroner, mens DNO endte ned 1,3 prosent til 10,76 kroner etter å ha sluppet sin årlige reserve- og ressursrapport.  Utslagene blant de mest omsatte aksjene var generelt beskjedne - begge veier.Lakseduoen Marine Harvest og Grieg Seafood markerte seg negativt, med nedganger på hhv. 0,9 prosent til 153,60 kroner og 2,1 prosent til 70,30 kroner.Lakseprisene har vaket rundt 70 kroner denne uken, men antakelsen er ifølge Reuters at det vil dabbe av i tiden rundt og etter påske.Subsea 7 falt 1,2 prosent til 110,55 kroner på dagens nest høyeste volum etter å ha vunnet en storkontrakt  for et konvensjonelt prosjekt på grunt vann.DNB var et lyspunkt, og steg 0,4 prosent til 156,05 kroner på dagens tredje høyeste volum, i kjølvannet av at Norges Bank hevet rentebanen .- Korte renter trekker riktignok noe opp og kronen har styrket seg , så det er rimelig å anta at signalene fra Norges Bank har gitt DNB et lite løft. Dette kan skyldes økt interesse fra utlandet, sier analytiker Geir Kristiansen i Beringer Finance til TDN Direkt.Hydro-smellNorsk Hydro falt 1,6 prosent til 48,92 kroner på dagens nest høyeste volum etter at konsernsjef Svein Richard Brandtzæg uttalte seg på et pressemøte . - Noen har sagt at jeg ikke har snakket sant. De som kjenner meg vet at jeg snakker sant, og at jeg ikke vil holde tilbake informasjon, sier han ifølge TDN Direkt.Dessuten var Hydro-ledelsen torsdag i møte hos næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som ifølge NTB ikke vil si noe om han ble betrygget.Norwegian falt 0,8 prosent til 177 kroner. Selskapet har konkludert med at investeringen i Norwegian Finans Holding skal bokføres til markedsverdi fra 1. kvartal 2018, istedenfor 2. kvartal 2017 som tidligere annonsert.Endringen innebærer blant annet en nedskriving av investeringen på 1.993 millioner kroner per 31. desember 2017.Finansdirektør Tore Østby i Norwegian opplyser til TDN Direkt torsdag ettermiddag at verken Finanstilsynet eller revisor har innsigelser etter endringene i styre og eierskap.Norwegian Finans Holding falt 0,2 prosent til 92 kroner.KonkurskandidatTaperlisten toppes av Fred. Olsen Energy, som falt 17,0 prosent til 13,40 kroner.Nordea Markets vekker oppsikt med dagens morgenrapport der meglerhuset ifølge TDN Direkt skriver at riggselskapet kan gå konkurs.- Krisen var så dyp at noen oljeserviceselskaper står i fare for å bukke under. Et av disse er Fred. Olsen Energy, som i skrivende stund kun har én plattform igjen i drift, heter det.Blant de nærmeste fulgte Otello (tidligere Opera) på minus 6,3 prosent til 20,95 kroner, mens Element korrigerte ned 4,2 prosent til 5,88 kroner etter gårsdagens oppsving .Vi tar også med at BW Offshore, en av Nordeas favoritter i oljeservice , endte ned 4,4 prosent til 45,85 kroner.Biotek i tetenVinnerlisten toppes av I.M. Skaugen, som endte opp 16,5 prosent til 1,53 kroner.Polarcus fulgte nærmest på pluss 7,0 prosent til 1,59 kroner, mens Infront trakk opp 5,9 prosent til 28,60 kroner.Trond Mohn-dominerte BerGenBio klatret 4,0 prosent til 46,40 kroner på at selskapet vil presentere lovende data  på en konferanse i Chicago i april. Samtidig har selskapet ikke fått godkjennelse  for gjennomføring av BGBC004-studien utenfor Norge.ContextVision steg 3,1 prosent til 53 kroner etter meldingen om at selskapet går inn i utviklingen av neste generasjon bildeforbedringsprodukter.Til slutt spratt Salmones Camanchaca opp 3,0 prosent til 47,51 kroner etter at DNB Markets tok opp dekning med kjøpsanbefaling og kursmål 56 kroner.

Nyheter
Børs