I forrige uke varslet Norges Bank en gradvis økning av rentene frem til 2021, hvorav den første allerede over sommeren i år.- Det er verdt å spørre seg hva poenget med en renteøkning nå er, skriver sjeføkonom Jan Andreassen i Eika mandag.- Kronen stikkerHan viser til konkurransen som pågår mellom land om å ha best mulig kostnadsmessig konkurranseevne, aktualisert av Trumps trusler om handelskrig.- En konkurranse landene i mellom som ofte omtales som en valutakrig, hvor våpenet er en svak valutakurs til gunst for landets eksportbedrifter. Når vi setter opp våre renter må vi i så fall regne med at kronekursen stikker av gårde. Det er store kostnader knyttet til det å ha en sentralbank som ønsker seg ledertrøya i det europeiske rentekappløpet, minner sjeføkonomen om.- As housing goesSjeføkonomen peker på at rentefølsomme aktiviteter som boligbygging og husholdningenes kjøp av biler allerede er markert ned fra tidligere toppnivåer.- Norges Bank vil innvende at andre investeringer er på vei opp. Vi får se. Amerikanernes ordtak; «as housing goes, so goes the economy», kan vise seg å være ubehagelig relevant også for Norge. Økonomer har for vane å undervurdere hvor viktig boligmarkedene er for konjunkturforløpet. Vi gjorde det i 2008, og later til å gjøre det igjen, skriver han.- Sparker bikkjaAndreassen drar avslutningsvis en parallell til en scene fra en amerikansk komedie med Dudley Moore.- Moores rollefigur drikker kaffe med en prest hvis eldgamle husholderske slipper en bønne når hun bøyer seg for å servere kaffe. For å ikke gjøre henne forlegen, sparker presten til bikkja for å gi inntrykk av det er hunden som er problemet. Slik har vi også for vane å rette baker for smed, eller la en uskyldig eksportindustri unngjelde når det er litt varmluft i økonomien, skriver sjeføkonomen.