– Nå som vi er kommet inn på et nytt stadium, kan vi være mer «rause» hva angår å åpne våre finansmarkeder for omverdenen, sa sentralbanksjef Zhou Xiaochuan på en pressekonferanse fredag.Kina har snakket om å føre en mer åpen finanspolitikk siden midten av 90-tallet. Den gang vurderte landet å melde seg inn i Verdens handelsorganisasjon. På pressekonferansen forklarte Xiaochuan forsinkelsen med den globale finanskrisen i 2008–2009.Det er spesielt amerikanske og europeiske investorer som har presset på for å få tilgang til det kinesiske finansmarkedet. I fjor sa kinesiske myndigheter at de ønsket å liberalisere regelverket i løpet av de neste tre årene.Assisterende banksjef Yi Gang antydet på pressekonferansen at restriksjonene som ligger på hvor mye utenlandske investorer kan eie av et selskap, kan bli minsket eller fjernet helt.– Dette vil redusere forskjellsbehandlingen av utenlandske investorer, sa Gang.Det er derimot usikkert hvor stor effekt en slik ny politikk vil få. Analytikere har påpekt at kinesiske myndigheter har utsatt dette så lenge, at et eventuelt åpnere marked ikke vil true dominansen til landets egne selskap.(©NTB)