Konkurskandidat til bunns på rød børs

Høyere oljepris hjelper ikke.

Børs

Etter en positiv åpning har stemningen surnet på Oslo Børs.Hovedindeksen på Oslo Børs står i skrivende stund (13:19) i 808,20, etter en nedgang på 0,3 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 1.614 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av nytt børsfall i USA og mer blandede Asia-børser tidligere i dag.De store spørsmåleneToneangivende Europa-børser stiger forsiktig.Britiske FTSE 100 er opp 0,1 prosent, tyske DAX 0,2 prosent, mens franske CAC klatrer 0,2 prosent.Frykten for en handelskrig fortsetter å prege markedene.Den statseide, kinesiske tabloidavisen Global Times skriver ifølge Reuters i et oppslag at USA prøver å spille offerets rolle, samtidig som Tysklands økonomidepartement har uttalt at en handelskrig kan gjøre «konkret skade».- De store spørsmålene markedet har er om amerikansk politikk og handelskrig. Eksportører har vært svake, og du kan se bekymringer for hvorvidt andre land vil hevne seg. Men du må egentlig holde deg til de økonomiske utsiktene, og vi mener de økonomiske utsiktene ser gode, sier sjefstrateg Julien-Pierre Nouen hos Lazard Frères Gestion til nyhetsbyrået.Oljeprisen litt oppOljeprisene henter støtte fra aksjemarkedet, og trekker noe oppover.Brent-oljen stiger 0,25 prosent til 65,05 dollar fatet, noe som er opp fra rundt 64,40 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen klatrer 0,5 prosent til 61,24 dollar fatet.Utsikter til at produksjonen vil øke mer enn etterspørselen i 2018 - slik OPEC forespeilet i gårsdagens rapport - legger likevel en demper.Det internasjonale energibyrået (IEA) kommer med samme budskap, og skriver i dagens rapport at verdens oljelagre vil stige i 1. kvartal i år.- Oljen og aksjemarkedet har beveget seg hånd i hånd, noe som i bunn og grunn betyr at oljen er ekstremt sensitiv for vekstutsiktene, sier analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til Reuters.Tall fra amerikanske energimyndigheter (EIA) sluppet i går viste dessuten at USAs oljeproduksjon nådde rekordhøye 10,38 millioner fat per dag i forrige uke.Lagerbyggingen var også høyere enn ventet .- Kraftig stigende USA-produksjon vil fortsette å undergrave OPECs forsøk på å styrke oljeprisen, skriver Singapore-baserte Phillip Futures ifølge nyhetsbyrået i et notat.Statoil bytter navnPå Oslo Børs går Statoil mot strømmen, og stiger 0,3 prosent til 178,95 kroner.Statoil vil etter nesten 50 år skifte navn til Equinor , og mener navneendringen understøtter selskapets strategi og utvikling som et bredt energiselskap.e24 anslår at navnebyttet kan koste Statoil så mye som 250 millioner kroner .Forslaget til nytt navn vil bli fremmet til Statoils generalforsamling 15. mai. Olje- og energiminister Terje Søviknes har gjort det klart at regjeringen vil stemme for.Ellers blir forslaget lunkent mottatt fra politisk hold .Ap vil ha en debatt i Stortinget, mens lederen i næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), omtaler skiftet som «jåleri». Laks ser rødtFor øvrig i olje faller Aker BP 0,1 prosent til 201,80 kroner, mens DNO er ned 0,4 prosent til 10,86 kroner etter å ha sluppet sin årlige reserve- og ressursrapport.  Utslagene blant de mest omsatte aksjene er generelt beskjedne - begge veier.Lakseduoen Marine Harvest og Grieg Seafood markerer seg negativt, med nedganger på hhv. 1,3 prosent til 152,90 kroner og 1,7 prosent til 70,60 kroner.Subsea 7 faller 0,2 prosent til 111,60 kroner på dagens nest høyeste volum etter å ha vunnet en storkontrakt  for et konvensjonelt prosjekt på grunt vann.Norsk Hydro er omtrent uendret på 49,70 kroner etter at konsernsjef Svein Richard Brandtzæg har uttalt seg på et pressemøte . - Noen har sagt at jeg ikke har snakket sant. De som kjenner meg vet at jeg snakker sant, og at jeg ikke vil holde tilbake informasjon, sier han ifølge TDN Direkt.KonkurskandidatTaperlisten toppes av Fred. Olsen Energy, som faller 6,2 prosent til 15,15 kroner.Nordea Markets vekker oppsikt med dagens morgenrapport der meglerhuset ifølge dn.no skriver at riggselskapet kan gå konkurs.- Krisen var så dyp at noen oljeserviceselskaper står i fare for å bukke under. Et av disse er Fred. Olsen Energy, som i skrivende stund kun har én plattform igjen i drift, heter det.Nærmest følger Otello (tidligere Opera) på minus 4,9 prosent til 21,25 kroner, mens BW Offshore går tilbake 4,0 prosent til 46,05 kroner.Vi tar også med at Next Biometrics er ned 3,2 prosent til 47,25 kroner.Biotek i tetenVinnerlisten toppes av I.M. Skaugen, som går opp 21,2 prosent til 1,60 kroner.Polarcus følger nærmest på pluss 7,7 prosent til 1,60 kroner, mens Infront trekker opp 5,9 prosent til 28,60 kroner.Trond Mohn-dominerte BerGenBio klatrer 3,8 prosent til 46,30 kroner på meldingen om at selskapet vil presentere lovende data  på en konferanse i Chicago i april. Samtidig har selskapet ikke fått godkjennelse for gjennomføring av BGBC004-studien utenfor Norge.Til slutt stiger Salmones Camanchaca 3,5 prosent til 47,75 kroner etter at DNB Markets har tatt opp dekning med kjøpsanbefaling og kursmål 56 kroner.

Nyheter
Børs