KjøpLogg inn

Kortvarig blaff eller starten på handelskrig?

Børsene i Asia og USA falt kraftig etter at Donald Trump torsdag annonserte innføring av toll på kinesiske varer. Det kan tyde på at markedene frykter at dette er startskuddet for en større handelskrig.

Publisert 25. mars 2018 kl. 10.33
Oppdatert 25. mars 2018 klokken 10.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 382 ord

Etter torsdagens annonsering av innføring av toll på kinesiske varer falt Dow Jones nesten tre prosent, mens Nikkei-indeksen falt 4,5 prosent. DAX falt 1,4 prosent fredag morgen, kommenterer CMC-strateg Henrik Sommerfelt.Donald Trump innfører straffetoll på rundt 50 milliarder dollar på kinesiske produkter, bare uker etter at han i februar innførte importtoll på stål og aluminium. Straffetollen rettes mot deler av industrien der «Kina har forsøkt å skaffe seg en fordel ved urettferdig tilgang på, eller urettferdig overtakelse, av teknologi fra amerikanske selskaper».Amerikanske selskaper er nemlig, som et resultat av kinesiske restriksjoner på kinesisk eierskap, tvunget til å overføre sin teknologi til Kina.Trump er også generelt misfornøyd med USAs handelsunderskudd som i 2017 var på 375 milliarder dollar mot Kina, og vil redusere underskuddet med 100 milliarder dollar. Han ser sannsynligvis at tiden med ekspansiv finanspolitikk, lavere renter og svekket valuta er forbi, og at handelskrig er neste tilgjengelige tiltak, mener strategen.Kina var rask med å svare på Trumps straffetoll ved å varsle innføringen av toll på amerikanske produkter som totalt vil utgjøre tre milliarder dollar. Blant tiltakene er 25 prosent toll på import av svinekjøtt og 15 prosent på stålrør, frukt og vin. Kineserne påpeker dessuten at de vil kjempe til siste slutt med nødvendige tiltak for å verne om sine interesser, dersom USA starter en handelskrig, og oppfordrer Trump til å avstå fra straffetollen.Størrelsen på Kinas mottiltak kan imidlertid ses på som et signal om at Kina vil være villige til å inngå dialog for å unngå en handelskrig, ifølge Sommerfelt.Tradere i CMC Markets benyttet fredagens nyheter til å posisjonere seg strategisk i indekser, og majoriteten av traderne tror på oppgang både i S&P 500, Nikkei og DAX.- Dette kan tyde på at flere opplever torsdag/fredagens røde tall som overdreven reaksjon på straffetollen og at børsene vil hente seg inn igjen. Den positive børsåpningen i USA fredag taler for dette, mener Sommerfelt.Også Oslo Børs reagerte på nyhetene om straffetoll og var på det meste ned 1,4 prosent fredag morgen. Utviklingen snudde imidlertid brått og endte i pluss som et resultat av 1,75 prosent vekst i oljeprisen. Oljeprisen var på 70,33 dollar fatet fredag ettermiddag, opp 7,5 prosent den siste uken, og på god vei til å nå toppnoteringen i januar på 70,46. Før det hadde ikke oljeprisen vært over 70 dollar fatet siden 2014.