Norwegian trosset rød børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 795,08 torsdag, etter en nedgang på 1,24 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.631 millioner kroner.Trump klasker til mot KinaWall Street åpnet kraftig ned på dagen da USAs president Donald Trump klasker til med 50 milliarder dollar i straffetoll mot Kina .Det gjør ikke frykten for handelskrig noe mindre.Trump har også kommet med flere detaljer om den forestående tollen på stål og aluminium.EU er blant dem som slipper unna, men ikke Norge .Toneangivende Europa-børser peker også markant nedover.Ganske rødt i Europa ogsåBritiske FTSE 100 falt 1,2 prosent etter dagens rentedom (se under), mens tyske DAX og franske CAC 40 falt hhv. 1,7 og 1,4 prosent.På makrofronten var dagens jobbtall blandet ball.Det samme var foreløpige PMI-tall fra Markit , der pilene peker oppover for industrien og nedover for tjenestesektoren.Boligprisene stiger for øvrig mer enn ventet, og mens ledende indikatorer også er opp.Britisk renteøkning nærmer segFederal Reserve hevet onsdag - som ventet - sin styringsrente med 0,25 prosentpoeng til 1,50-1,75 prosent.Den nye sentralbanksjefen Jerome Powell forklarte hevingen med at økonomien er i moderat vekst, og at utsiktene til fortsatt vekst er styrket.Renteøkningen er den sjette siden desember 2015.Den amerikanske sentralbanken står fortsatt på tre rentehevinger i år, men jekker opp rentebanen for 2019 og 2020.Torsdag holdt for øvrig Bank of England som ventet sin styringsrente uendret , men samtidig ligger forholdene til rette for en renteøkning i mai.OPECs hodepine preger oljenOljeprisene trekker seg tilbake.Brent mai-olje faller 0,7 prosent til 68,99 dollar fatet, som likevel er bittelitt opp fra rundt 68,90 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er ned 1,1 prosent til 64,48 dollar fatet.Markedet bekymrer seg stadig for USA, som truer med å undergrave OPEC-regisserte produksjonskutt i forsøk på å stramme inn.USA-produksjonen i forrige uke nådde rekordhøye 10,4 millioner fat per dag.Dermed har amerikanerne passert Saudi-Arabia, og Russlands 11 millioner fat per dag er innenfor rekkevidde.De fleste oljeaksjene så rødtPå Oslo Børs endte Statoil ned 1,2 prosent til 180,05 kroner.Ellers i olje falt Aker BP 1,3 prosent til 209,60 kroner, mens DNO gikk tilbake 2,1 prosent til 11,69 kroner.Sistnevnte har mottatt 62,5 millioner dollar brutto fra kurdiske regionale myndigheter i Irak (KRG) som betaling for oljeeksporter fra Tawke-lisensen i desember 2017 .Betalingen deles pro-rata mellom DNO og Genel Energy.Questerre markerte seg dog positivt, med en oppgang på 1,1 prosent til 7,01 kroner.Skuffende Elkem-comebackBlant de mest omsatte merker vi oss at Elkem falt 4,1 prosent fra IPO-kursen på 29 kroner til 27,80 kroner i sitt comeback på børsen .Asetek kom nokså høyt på volumlisten etter at Sunstone Capital solgte 1,6 millioner aksjer til kurs 95 kroner. Aksjen falt 9,2 prosent til 89,90 kroner.Hydro falt 2,1 prosent til 46,10 kroner etter at Brasils president har opprettet en komité som skal overvåke Alunorte-anlegget .På Stortinget har næringsminister Torbjørn Røe Isaksen blitt bedt om å kalle Hydro-ledelsen inn på teppet igjen .Vi tar også med at DNB falt 2,4 prosent til 150,75 kroner, mens Subsea 7 gikk tilbake 3,1 prosent til 108,55 kroner.Selskapet kunne i dag melde om en Statoil-kontrakt for rørlegging i Askeladd-utbyggingen.- Betydelige Norwegian-verdierNorwegian var et lyspunkt, og lettet 3,0 prosent til 174 kroner etter gårsdagens fall i kjølvannet av emisjonen .Paretos fondsforvaltere mener emisjonen kan vise seg å bli vendepunktet for aksjekursen i Norwegian.SEB-analytiker Jo Erlend Korsvold peker - som Pareto - på oppsiden som ligger i salg av fly .- Airbus-ordren er nå en reell kilde til å realisere gevinster, da flyene er attraktive i markedet. Her er det vesentlig med verdier for flyselskapet, sier han til Finansavisen.Forvalter Jan Petter Sissener har overfor TDN Direkt sin forklaring på oppsvinget i Norwegian, og tror kursen snart skal ned igjen.Les også: Norwegian-sjef Bjørn Kjos: Da har du ingen sjanse Next til bunns etter emisjonTaperlisten toppes av Next Biometrics, som stupte 13,3 prosent til 41 kroner etter å ha hentet 120 millioner kroner i en emisjon på kurs 42 kroner.I sjiktet bak finner vi kjendistunge Induct på minus 10,0 prosent til 8,10 kroner på Merkur Market, mens Hofseth Biocare falt 7,2 prosent til 1,80 kroner på Oslo Axess.Nordic Nanovector gikk tilbake 6,8 prosent til 52,30 kroner.Vinnerlisten toppes av EMGS, som etter en børspause endte opp hele 47,7 prosent til 4,09 kroner.Aksjen steg kraftig fra start etter at den i dagens morgenbrev fra Sparebank 1 Markets ble trukket frem som en av dem med størst potensiell oppside på Oslo Børs.I en rapport fra slutten av forrige uke skrev analytikerne at kursmålet er til vurdering .Nærmest fulgte Aqua Biotechnology på pluss 7,4 prosent til 6,50 kroner.Schibsted A og B spratt opp hhv. 4,5 prosent til 227 kroner og 4,3 prosent til 205 kroner. Selskapet har blitt en påskefavoritt hos Arctic Securities.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også