I det siste har inflasjon vært sentralt, men i forrige uke dominerte ifølge Leif-Rune Husebye Rein, sjefstrateg i Nordea Wealth Management, politisk og økonomisk rivalisering fra stormakter som ønsker å vise muskler.«Markedene har generelt reagert lite på det som har med politikk og politisk usikkerhet å gjøre, men er nå i spenning på grunn av hendelser som kan ha stor betydning for den fremtidige børsutviklingen», skriver han i fersk oppdatering.Donald Trump virker å tro at handel er et «nullsumspill» hvor kun én kan vinne, og presser derfor ifølge sjefstrategen på for økt proteksjonisme.«Hans handelsbeskyttende uttalelser har møtt motstand fra verdensledere som støtter frihandel og ikke ønsker statlige inngrep. Det går rykter om en straffepakke på eksport fra Kina til USA som dekker rundt USD 60 milliarder av importvarer fra Kina innen teknologi og telekommunikasjon. Dette er ikke et meget stort tall ettersom USA importerte for USD 505 milliarder fra Kina i 2017».Eskalering til en handelskrig kan ifølge Husebye Rein ha stor påvirkning på økonomisk utvikling i hele verden, men Trumps retorikk er ofte overdrevet, noe som skaper usikkerhet angående intensjonene til USA.«Verdensledere viser derfor muskler med eskalerende uttalelser om at nødvendige mottiltak vil iverksettes som konsekvens, men at de ikke ønsker en handelskrig som gjør absolutt alle til tapere», skriver han.Best forrige ukeBørsene i Asia og EM var ifølge sjefstrategen best i forrige uke.«Reaksjonene på Trumps mulige møte med Kim Jong Un har virket positivt på børsene i Asia. Det ventes også reaksjoner og motstand mot Trump sin proteksjonisme, særlig fra Kina. Tall i forrige uke viser at Kina har sterk vekst i investeringer og industriproduksjon. Xi Jinping og Kinas Folkekongress har vedtatt grunnlovsendringer som betyr at han kan sitte i mer enn to sammenhengende perioder».På rentemøte i Norge signaliserte Øystein Olsen torsdag forrige uke at sentralbanken tenker å heve styringsrenten i september.Viktig denne ukenEt sentralt tema for hele verden denne uken vil ifølge Husebye Rein være handelsunderskudd og politikk, samt forberedelser til toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong Un. Det er også usikkerhet til hvordan Trumps tollbarrierer vil utvikle seg, samt hvilke mottiltak vi vil få.«Trumps Twitter-utspill overasker stadig, men vi får håpe at det blir mer orden etter at CIA-direktør Mike Pompeo blir utenriksminister, samt håpe at møte med Nord-Korea etterhvert lykkes».Av andre begivenheter neste uke, så får vi renteheving i USA, ukentlige arbeidsmarkedstall, PMI-er og tall for varige goder.«Europeiske land vet fremdeles lite om hvordan toll fra USA vil bli og hvordan dette vil utvikle seg fremover, og dette kan skape usikkerhet fremover i de europeiske markedene. Ledende indikatorer vil også være sentralt ettersom PMI-tallene fra februar rullet over, særlig hvis trenden fortsetter», skriver sjefstrategen.I Tyskland kommer IFO-indeksene som trolig vil fortsette å vise at tysk økonomi går for full maskin. Venter i spenningDet er ifølge Husebye Rein spenning rundt hvordan Asia og spesielt Kina vil reagere på Trump sine uttalelser, og eventuelle reaksjoner på annonsering av nye straffetoller.«Kina er en av de største eksportørene i verden og toll på eksport fra Kina kan for eksempel påvirke amerikanske selskaper som produserer mobiltelefoner, datamaskiner og datatilbehør i Kina», skriver han i oppdateringen.Det var også presidentvalg i Russland i går.«Vladimir Putin stilte til gjenvalg for en 4. periode, og vi ble vel ikke overrasket over hvem som vant», avslutter sjefstrategen i Nordea Wealth Management.Børsene i Asia er stort sett i rødt på morgenkvisten, med unntak av Kina.