Spår kronerally i sommer

Nordea Markets kom i går med en analyse av forventet kroneutvikling etter Norges Banks rentemøte sist uke.Der ble sentralbanken igjen nødt til å jekke opp rentebanen . Første renteøkning signaliseres nå i september.- Skal vi tro det historiske mønsteret, er det imidlertid for tidlig å se noen betydelig kronestyrking. Ved inngangen til tidligere sykler med renteoppganger, har valutamarkedet ikke begynt å diskontere første renteøkning før 3-4 måneder i forkant. I den grad historien kan være en guide, kan det dermed være duket for et sommerrally i kronen, gitt vår (og Norges Banks) prognose om renteøkning i september, skriver analytiker Joachim Bernhardsen.Kronen svekket seg i går, og EURNOK var en periode over 9,54. Men kronen har siden styrket seg, og EURNOK står i skrivende stund i 9,5089.- Hva er poenget?Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika er iallfall ikke i tvil om hvor kronen skal fremover .Han viste i sin blogg til konkurransen som pågår mellom land om å ha best mulig kostnadsmessig konkurranseevne, aktualisert av Trumps trusler om handelskrig.- En konkurranse landene i mellom som ofte omtales som en valutakrig, hvor våpenet er en svak valutakurs til gunst for landets eksportbedrifter. Når vi setter opp våre renter må vi i så fall regne med at kronekursen stikker av gårde. Det er store kostnader knyttet til det å ha en sentralbank som ønsker seg ledertrøya i det europeiske rentekappløpet, minnet sjeføkonomen om.- Det er verdt å spørre seg hva poenget med en renteøkning nå er, skrev Andreassen.