Gruveaksje stupte etter motstand

Oslo Børs avslutter uken i rødt. Odfjell Drilling, Statoil og Yara er blant aksjene som tynget Oslo Børs, mens president Trump sender oljeprisen ned etter Tweet.

Hovedindeksen endte på 846,17, ned 0,55 prosent.Det ble omsatt aksjer for 5,3 milliarder kroner.OljeprisenTorsdag steg oljeprisene i kjølvannet av oppslag om at Saudi-Arabia ønsker 80-100 dollar fatet for å finansiere sine kostbare reformer.USAs president Donald Trump skrev fredag i en Twitter-melding at oljeprisene er «kunstig svært høye».«Ser ut som Opec er på'n igjen. Med rekordhøye mengder av olje over alt, inkludert fullastede skip til sjøs, er oljeprisene kunstig svært høye! Ikke bra og vil ikke bli akseptert!», skrev Trump.Den saudiarabiske energiministeren Khalid al-Falih svarte på tweeten til Trump at det «ikke finnes noe slikt som en kunstig pris».Videre sa energiministeren at «markedet bestemmer prisene».Trumps uttalelse sender fredag oljeprisen nedover igjen.Brent-oljen er ved børsslutt ned 0,99 prosent til 73,05 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,92 prosent til 67,70 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 74,30 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.Statoil endte ned 1,0 prosent til 198,70 kroner.Nordic miningNystartede Arctic Mineral Resources (AMR) lanserte fredag morgen planer om et granatprosjekt på Engebøfjellet .Nordic Mining la i oktober i fjor frem en foreløpig driftsplan for sin rutil-forekomst, og legger ifølge AMR der opp til at driften hovedsakelig skal skje på Vevring-grunneiernes eiendommer.Vevring-grunneierne aksepterer ikke et omfattende overflatebrudd som ødelegger Engebøfjellet og skaper store negative miljøvirkninger for lokalsamfunnet, enorme gråbergsdeponier i fjellet, eller dumping av avfallsmasser i Førdefjorden. De erkjenner at Engebø-forekomsten har en nasjonal verdi, som vil bli utnyttet, men har vært på jakt etter en driftsmodell for uttak av mineraler med gode miljøløsninger, heter det i en pressemelding fredag morgen.Vevring-grunneierne eier 2/3 av AMR.Nordic Mining sier imidlertid i en børsmelding fredag ettermiddag at de har gjennomført omfattende undersøkelser på Engebø for å etablere en effektiv og miljøvennlig plan for langsiktig og økonomisk produksjon av rutil og granat. Nordic Mining har fått utvinningsrettigheter, og planeringsplanen og miljøtillatelsen for prosjektet er godkjent.Ifølge vår nylig førstudie, krever gruvedrift og produksjon av rutil (Statlig mineral) en kombinert produksjon av rutil og granat for å gi en evedyktig prosjektøkonomi, skriver selskapet i børsmeldingen.Nordic Mining stupte 15,73 prosent til 3,0 kroner på Oslo Axess, og toppet dermed taperlisten.SeadrillSeadrill gikk tilbake 5,13 prosent til 2,44 kroner etter gårsdagens elleville rally .Aksjen spratt opp nye 26,7 prosent til 2,57 kroner etter gårsdagens melding om at restruktureringsplanen er godkjent av amerikanske konkursmyndigheter.Selskapet regner med å tre ut av Chapter 11 (konkursbeskyttelse) innen de neste 60-90 dagene.Selskapet tilføres 1,08 milliarder dollar, hvorav 880 millioner dollar i en ny obligasjon. I tillegg har selskapet 5,7 milliarder dollar i sikrede banklån. Noe forenklet tilsvarer det ifølge avisen en samlet gjeld på 6,6 milliarder dollar - eller rundt 51 milliarder kroner .YaraYara International meldte om et resultat etter skatt på 116 millioner dollar i 1. kvartal 2018, mot 201 millioner dollar i samme periode i fjor.Ifølge TDN Direkt var det ventet et resultat på 135 millioner dollar.Resultat per aksje ble 0,42 dollar, mot 0,73 dollar ved samme korsvei i fjor. Forventningen var 0,49 dollar.- Vi rapporterer lavere resultat, ettersom både volum og energikostnader ble påvirket av det kalde været i Europa, som har forsinket planting og gjødsling. På den positive siden er forbedringsprogrammet vårt i rute, uttalte Yara-sjef Svein Tore Holsether.Yara ble straffet med et kursfall på 2,67 prosent til 327,70 kroner.Odfjell DrillingOdfjell Drilling gikk tilbake 9,01 prosent til 35,85 kroner etter milliardemisjon. Emisjonen ble gjort til kurs 36 kroner.Noe av pengene kan bli brukt på semiriggen Stena Midmax, ved hjelp av Aker-dominerte Akastor.Scatec SolarScatec Solar meldte om et resultat etter skatt på 12,1 millioner kroner i 1. kvartal 2018, mot 31,0 millioner kroner i samme periode året før.Resultatet før skatt ble 16,5 millioner kroner, sammenlignet med 37,8 millioner kroner året før.Aksjen endte ned 2,83 prosent til 48,0 kroner.EkornesAnalysesjef Karl Johan Molnes i Norne Securities oppgraderte Ekornes fra hold til kjøp.Kursmålet holdes uendret på 130 kroner.- Vi tror selskapet bør komme tilbake på vekstsporet i år, og begynne forbedringen av sine driftsmarginer (EBIT). Det bør starte en endring i investorsentimentet etter to skuffende år, går det frem av en oppdatering Hegnar.no har fått tilgang til.Aksjen endte med en oppgang på 1,64 prosent til 111,60 kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også