Romsdaling spiller høyt i laks

Det koster å bli verdens største.

Sist lørdag hadde Finansavisen en lengre omtale av romsdalingen Johan Andreassen, som bygger verdens største lakseoppdrettsanlegg på land i Florida.Byggingen er i full gang, og når alt er ferdig i 2025 regner Andreassen å ha brukt 750 millioner dollar på byggingen av anlegget med en kapasitet på å slakte og selge 90.000 tonn laks i året.Ståltro på priser- Da regner vi med overskudd, EBITDA, på 500 millioner dollar per år når produksjonen går for fullt, sier han til avisen.Andreassen eier rundt 20 prosent, og er største aksjonær i Atlantic Sapphire, som er verdsatt til rundt 1,5 milliarder kroner på OTC-listen i Oslo.Det er ifølge Finansavisen før selskapet skal hente inn en halv milliard kroner før sommeren. Andreassen har naturlig nok ståltro på lakseprisene.- Vi har problemer med å fylle etterspørselen etter laks. Prisen har vært høy lenge, og den kommer til å være høy lenge, sier han.Nest største eier i selskapet er Skagen Fondene, mens Stein Erik Hagen, Runar Vatne og Louise Mohn er andre kjente navn på aksjonærlisten.- Et 2020-caseI helgen tok også DNB Markets opp dekning av Atlantic Sapphire, ifølge nettstedet salmonbusiness.com.Analytikerne Alexander Aukner og Tone Bjørnstad Hanstad klasket til med en kjøpsanbefaling og kursmål 68 kroner (8,70 dollar).- Hvis selskapet lykkes, beregner vi en «fair value» på 339 kroner aksjen (43,39 dollar) på fullt utvannet basis - med 20 prosent sjanse for suksess, skriver de to.- Etter vårt syn er ikke dette et 2026-case, men et 2020-case. Slakting fra USA fase 1 i 2020 vil bevise konseptet, noe vi tror vil få markedet til raskt å bake inn de følgende fasene. Størsteparten av kursoppgangen bør derfor materialisere seg mellom nå og den første slakten i USA i 3. kvartal 2020, heter det ifølge nettstedet i analysen.- Gjort alle feilFinansavisen skrev i helgen at Andreassen eier det som i dag er verdens største landbaserte oppdrettsanlegg, Langsand Laks i Danmark. Her investerte han i 2011 - for å lære.- Vi har hittil klekket 25 generasjoner laks i Danmark, og gjort alle feil man kan tenke seg. Men vi har aldri gjort den samme feilen to ganger. Vi lærer av feilene våre, og nå er vi sikre på at teknologien og konseptene være er klare for en oppskalering etter planen, sier romsdalingen.Øyner doblingMange investorer salmonbusiness.com har snakket med, anser risikoen ved å investere i Atlantic Sapphire som binær: suksess eller fiasko. DNB Markets deler altså ikke det synet.- Basert på resultatene fra det danske pilotanlegget og andre prosjekter, tror vi risikoen ikke er hvorvidt selskapet vil produsere 95.000 tonn eller null i USA, men om det kan håndtere 9.500 eller 5.000 tonn, skriver Aukner og Bjørnstad Hanstad.Atlantic Sapphire ble sist omsatt for 35 kroner på OTC-listen, vel å merke basert på én eneste handel i dag.Med kursmålet på 68 kroner ser analytikerne i DNB Markets altså for seg nesten en dobling fra dagens nivåer.


Les også