Geir B Srisoi / Ekornes

Analytiker om Ekornes-bud

Kinesisk gigant byr på Ekornes. Sjefanalytiker mener prisen er fair.

Onsdag går det frem at kinesiske Qumei Home Furnishing Group ønsker å kjøpe det norske møbelkonsernet Ekornes. Et enstemmig Ekornes-styre anbefaler ifølge en melding aksjonærene å akseptere tilbudet.Aksjen hever seg i skrivende stund kraftig på Oslo Børs, opp 15,23 prosent til 136,20 kroner.Tilbudet som vil bli fremmet til aksjonærene i Ekornes er på 139 kroner per aksje og verdsetter det norske møbelselskapet til 5,1 milliarder kroner.Transaksjonen vil blant annet være betinget av at Qumei får kjøpe minst 55,57 prosent av aksjene.- Når budet er på 139 kroner per aksje og vi har kursmål på 140 kroner, så er det jo nesten sånn at de ber oss om oppdraget om å skrive «fair value opinion». Det virker som om de har brukt vår analyse, sier sjefanalytiker i Norne Securities Karl-Johan Molnes til Hegnar.no.- Når det forekommer et bud, er det alltid noen som vil be om mer, et naturlig instinkt hos noen. Det kan jo godt hende det blir til at man betaler noen kroner mer, det vet man jo ikke. Det kommer jo bare an på forhandlingene mellom de ulike partene, sier Molnes.- Prisen er fair, det bekrefter regnestykket vi har gjort i vår analyse. Les også: Kan innkassere halv mrd. Store muligheterVed en eventuell overtakelse vil Ekornes fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven. Eksisterende produksjon i Norge, USA, Vietnam og Thailand er planlagt opprettholdt og de velkjente merkene Stressless, IMG og Svane vil bli videreført.- Årsaken til at de kjøper Ekornes er at de primært kan øke veksten av salget av IMG Comfort i Asia, der hvor de store mulighetene ligger, sier Molnes.Analytikeren mener det er et stort potensiale i Asia, og mener salget kan øke i Europa og USA også.- IMG Comfort er de eneste som har lykkes med å skape dobbelt så høye marginer som Stressless med billigere komfortmøbler sier han.Molnes tror ikke de som jobber på fabrikken i Sykkylven trenger å være redde for arbeidsplassene sine.- Stressless-produksjonen kommer til å fortsette som den er. Men det interessante er jo om IMG Comfort vil fortsette å vokse i Asia som det har gjort, med høye marginer. Kursmål opp etter tallMøbelkonsernet Ekornes meldte 24. april om et resultat etter skatt på 87,7 millioner kroner i 1. kvartal 2018, mot 60,0 millioner kroner i samme periode året før.Resultat per aksje ble 2,38 kroner, mot 1,63 kroner ved samme korsvei i fjor mens driftsinntektene beløp seg til 828,9 millioner kroner, sammenlignet med 804,5 millioner kroner i 1. kvartal 2017.Norne Securities mener møbelprodusenten leverte en imponerende marginvekst i kvartalet.«De rapporterte tallene avviket ikke mye fra våre forventninger. Forbedringen i lønnsomheten er oppmuntrende, da en avkastning til inntjeningsvekst er nyttig mot et skeptisk sentiment mot aksjen», het det fra meglerhuset i etterkant av kvartalspresentasjonen.Analytikerne i Norne Securities beholdt kjøpsanbefalingen, men hevet kursmålet fra 130 til 140 kronerVekstmuligheter i KinaKonsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Ekornes transaksjonen vil åpne for helt nye vekstmuligheter for Ekornes.- Dersom kjøpet blir gjennomført vil vi styrke vår tilstedeværelse i det raskt voksende kinesiske markedet. I tillegg til økt markedstilgang i Kina, vil Ekornes også nyte godt av Qumeis inngående kunnskap om kinesiske forbruks vaner, sier han, ifølge en melding.Han peker videre på at Qumeis digitale innsikt vil styrke Ekornes’ eget arbeid på dette feltet og gjøre selskapet til en bedre samarbeidspartner for distributører og butikker også i andre markeder.- Vi mener dette vil resultere i økt salg av våre produkter. I neste omgang vil det bety økt produksjon ved våre fabrikker i Norge og utenlands og en positiv utvikling for Ekornes og bedriftens ansatte, sier Holst-Dyrnes.Samtaler i over ett årTilbudet fra Qumei og deres samarbeidspartner, et kinesisk investeringsfond forvaltet av Huatai Securities Co., Ltd., kommer etter at partene har hatt kontakt og dialog i drøyt et år. Aksjonærer som representerer 25,65 prosent av Ekornes’ totale aksjekapital har allerede akseptert tilbudet.Blant disse er blant annet dagens største eier Nordstjernan Ab (17,27 prosent), Stian Ekornes og andre medlemmer av Ekornesfamilien, samt Nils Gunnar Hjellegjerde.Qumei ønsker at Ekornes sin kultur og tradisjon skal bli videreført, blant annet ved at nåværende styremedlemmer forsetter i styret. Det er ennå ikke inngått noen endelig avtale om dette, men det er forventet at Nora Förisdal Larssen og Stian Ekornes vil fortsette som styremedlemmer.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også