KjøpLogg inn

Dette kan bremse kronestyrkelsen

Mange håper på styrket krone før sommerferien. Det kan Norges Banks kronekjøp sette en stopper for.

Publisert 19. mai 2018 kl. 09.52
Oppdatert 19. mai 2018 klokken 10.57
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 133 ord

Analytikerne mener kronen skal styrke seg i tide til at sommerferien blir billigere for en rekke nordmenn. Men kronekjøpene til Norges Bank kan bli en joker, skriver Dagens Næringsliv.Nå tror ifølge avisen nemlig DNB Markets at Norges Bank kan bidra til at kronestyrkelsen bremses, ved å måtte redusere sine faste daglige kronekjøp fra 800 millioner til 650–700 millioner fra og med juni.Årsaken er at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett nå legger opp til mindre oljepengebruk. Oljefondets penger er jo som kjent plassert i utlandet. Når disse skal overføres til statsbudsjettet må de veksles i kroner, og med en reduksjon i kronekjøpene blir det mindre etterspørsel i valutamarkedet.- Dette tror jeg er en riktig analyse, og det er noe som isolert sett vil bremse kronekursoppgangen, sier sjeføkonom i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management, Bjørn Roger Wilhelmsen, til DN.