Hentet tre milliarder til potensiell «gullgruve» i Canada

Gruveselskap vil surfe på elbilbølgen med superlønnsom produksjon av litium.

Etter stor internasjonal konkurranse vant de norske meglerhusene Clarksons Platou Securities og Pareto Securities nylig et mandat for å hjelpe det kanadiske gruveselskapet Nemaska Lithium med utstedelsen av et femårig senior sikret obligasjonslån på 350 millioner dollar, tilsvarende 2,8 millioner kroner.Nettoprovenyet skal – sammen med annen finansiering - gå til et integrert gruve- og hydrokjemikalieprosjekt for storskala produksjon av «high purity» litium til bruk i blant annet elbilbatterier.Litium, ofte omtalt som «det hvite gullet», opplever en enorm etterspørselsvekst i tak med økt satsing på elektrifisering av kjøretøyer. Kombinert med at produksjonskapasiteten er sprengt, medfører det også en ekstrem lønnsomhet.Les tilleggssaken: Gruveselskap satser milliarder på superlønnsom litiumproduksjonHans-Arne L’orange, sjef for Metals & Mining i Clarksons Platou Securities, forteller om betydelig interesse fra investorer for lånet med en årlig rente på 11,25 prosent.- Tilretteleggerne lagde en struktur som vi mente ville virke bra. Den fikk vi utelukkende positive tilbakemeldinger på fra investorene, sier han til Hegnar.no.Obligasjonslånet ble markedsført i Europa, Asia og USA på et «road show» over to uker, og da obligasjonen ble lansert tok det tre dager å hente inn milliardbeløpet.Lånet som etter planen skal noteres på Oslo Børs, ble overtegnet 1,6 ganger og gjennomsnittstildelingen var på rett i underkant av 60 prosent, forteller L’orange som understreker at de kunne hentet mer dersom selskapet hadde gått marginalt opp på rentemarginen.- Dersom selskapet hadde gått marginalt opp på rentemarginen, kunne vi tegnet én milliard dollar.Høy rentePå spørsmål om ikke den høye renten på 11,25 prosent signaliserer at det er veldig høy risiko forbundet med prosjektet, svarer L’orange følgende:- Det er et lån som konkurrerer med prosjektfinansiering hos bankene, og det er selvfølgelig en utviklingsrisiko. Derfor må de betale en relativt høy rente.Han viser samtidig til at selskapet etter tre år vil begynne å betale ned på lånet med 6,25 prosent pr. kvartal.- De får finansieringen, men de nedbetaler det så raskt at de blir kvitt de høye rentekostnadene veldig fort når de først kommer i produksjon i 2020-2021, sier han.Clarksons-toppen ønsker ikke å kommentere hvor vidt det var norske investorer som deltok i obligasjonsutstedelsen. Etter det Hegnar.no erfarer, kom imidlertid rundt syv prosent av pengene fra skandinaviske investorer, noe som gir god grunn til å tro at det var flere norske investorer med på lånet.Økende fornybar-interesseClarksons Platou Securities merker stadig økende interesse fra investorer som ønsker å gjøre investeringer relatert til fornybar energi.-Det er ingen tvil om at vi ser stor interesse for «renewables», solcelleparker, vindmølleparker og alle de mineralene som er linket til et grønt skifte. Selv om en del av disse markedene fortsatt er relativt små, er det stor interesse for dem, forteller L’orange.Han mener det er interessant at to norske investeringsbanker kan bli valgt til å gjøre et såpass betydelig internasjonalt oppdrag som det for Nemaska.Clarksons Platou Securities og Pareto Securities vant oppdraget i betydelig konkurranse med både amerikanske og kanadiske storbanker.- Clarksons Platou Securities er en spesialbank på syklisk industri, som shipping, drilling, oil service og metals & mining. Det er vårt DNA og jeg tror det er et av kriteriene for hvorfor vi ble valgt, sier meglertoppen.Han trekker også frem den spesialiserte kunnskapen som finnes i Norge om fornybar energi som vannkraft og utbredelsen av elektriske biler som ikke er kommet like langt andre steder, samt det effektive norskdokumenterte obligasjonsmarkedet, med Nordic Trustee og Oslo Børs som andre årsaker til at den norske meglerhusduoen gikk seirende ut av konkurransen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også