Hva har Smedvig-familien til felles med «Facebook-tvillingene» og Amazon-sjefen?

Deres respektive investeringsfond er på samme topp 10-liste. 

Børs

Crunchbase.com har laget en oversikt over de ti familieeide investeringsselskapene, eller Family Offices, som har gjort flest direkte investeringer i oppstartselskaper.Det er en rekke velkjente navn som står bak investeringsselskapene som har vært mest aktive.Listen toppes av Omidyar Network som investerer på vegne av eBay-gründeren, Pierre Omidyar, og ved utgangen av mars hadde investert i 193 oppstartsselskaper.Lenger ned på listen, nærmere bestemt på sjetteplass, finner vi Winklevoss Capital som – som navnet tilsier – er grunnlagt av tvillingparet Cameron og Tyler Winkleviss som er mest kjent for å ha saksøkt Facebook-gründer Mark Zuckerberg for å ha stjålet ideen deres til det som senere ble til Facebook.Selskapet til Winklevoss-tvillingene, som også er kjent for å ha investert tungt i kryptovaluter og for å ha vært med i OL i roing, har investert i 74 oppstartsselskaper.Også investeringsselskapet Bezos Expeditions som investerer på vegne av Amazon-gründer Jeff Bezos, har investert direkte i en rekke oppstartsselskaper, nærmere bestemt 60 stykker.SmedvigMed norske øyne er det imidlertid mer interessant å se hvem som tar tiendeplassen på listen.Der finner vi Smedvig Capital som ble etablert i London i 1996, og står for Smedvig-familiens Private Equity og Venturekapital-investeringer.Smedvig Capital som ledes av Anna Margaret Smedvig hadde ved utgangen av mars investert i 50 ulike oppstartselskaper.Ifølge hjemmesidene har selskapet investert mer enn 800 millioner pund, eller nær ni milliarder kroner.Liker ny teknologi«Vi investerer 2-15 millioner pund i raskt voksende UK-baserte selskaper på tvers av mange industrier, med fokus på de som er teknologifokusert», heter det på Smedvig Capital sine hjemmesider. Selskapet har blant annet investert tungt i norske Xeneta som har utviklet indekser for å skape større innsikt i prisene for containerfrakt.Onsdag skriver bransjenettstedet techcrunch.com at Smedvig Capital har investert i det London-baserte oppstartselskapet Poq som hjelper detaljhandelsbedrifter å raskt utvikle egne apper.«Vi er veldig fornøyde med å annonsere vår £9,5m Serie b-investering i Poq Commerce», skriver Smedvig Capital på Twitter.

smedvig capital
anna margaret smedvig
facebook
winklevoss
jeff bezos
venture-fond
private equity
storbritannia
Nyheter
Børs