Italienske aksjer stiger etter veto mot finansministerkandidat

Investorene i Milano reagerer positivt på at Italias president nektet å innfri populistpartienes ønske om å utnevne en euroskeptisk finansminister. 

Børs

Børsen i Milano steg med 1,75 prosent i åpningshandelen mandag, og de toneangivende børsene i Frankfurt og Paris startet også i pluss. President Sergio Mattarella la i helgen ned veto mot utnevnelsen av Paolo Savona, som er motstander av euroen som valuta i Italia.Dermed kan det gå mot nyvalg, og Mattarella ventes i mellomtiden å be den tidligere IMF-toppen Carlo Cottarelli om å danne teknokratregjering.Mattarella begrunnet vetoet med frykt for uro i markedene og bekymring blant investorer.Se også: Mer politisk kaos i Italia Presidenten har begrenset makt i Italia, men grunnloven gir ham rett til å oppløse nasjonalforsamlingen og overstyre flertallet i nasjonalforsamlingen når en regjering skal utnevnes.Populistpartiene Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen reagerte likevel med raseri, og deres statsministerkandidat Giuseppe Conte trakk seg som følge av presidentens beslutning.Regjeringsplattformen til de to EU-skeptiske partiene M5S og Ligaen hadde allerede skapt uro i EU og i finansmarkedene. De to gikk inn for kraftige skattekutt, samtidig med en sterk økning i utgiftene og lavere pensjonsalder, noe som ville ha ført til sterkt økt underskudd og kraftig økning i statsgjelda som allerede er EUs største.(©NTB)Se også: Italias politiske krise blir stadig dypere

italia
sergio mattarella
Nyheter
Politikk
Børs