Peter Hermanrud advarer mot lakseskatt

I slutten av april ble det kjent at regjeringen vil utrede og evt. foreslå en grunnrenteskatt på havbruk.Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets tror ifølge TDN Direkt ikke aksjemarkedet har fullt tatt innover seg muligheten for at en slik skatt innføres.- Det ser ut som aksjemarkedet har blåst litt av det. Men dette kommer evt. fra 2020, og superlønnsomheten er veldig høy for oppdretterne, så det er mye å ta av. Et system vil antakelig designes slik at man får en viss avkastning på investert kapital først, og så skattlegges man ganske hardt på avkastningen utover det, sier han.Hermanrud karakteriserer det overfor nyhetsbyrået som relativt sannsynlig at en grunnrenteskatt kommer, og viser til at næringene som har en slik skatt har nokså høye satser.- 26 prosent ikke utenkeligOljesektoren har 53 prosent grunnrenteskatt i tillegg til vanlig selskapsskatt, mens vannkraft har 36 prosent.Sjefstrategen tror ifølge TDN Direkt ikke at en sats på 26 prosent for oppdrett er utenkelig, noe som vil gi en effektiv skattesats på 50 prosent og dermed redusere resultatene etter skatt med 35 prosent.Hermanrud tror at et evt. system vil implementeres med relativt høyt fribeløp, slik at lakseprisene ifølge nyhetsbyrået i stor grad vil påvirke den betalbare skatten.- I vannkraft er fribeløpet svært lavt, men jeg tror skadevirkningene av et for lavt fribeløp er større i oppdrett. De neste årene ser det ut som lakseprisene skal holde seg ganske bra, sier han til TDN Direkt.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker