Saudi-Arabia vil drive oljeprisen over 80 dollar

Analytikere har ingen tro på at Saudi-Arabia vil kompensere for lavere oljetilbud som følge av at Donald Trump trakk Iran-avtalen tirsdag. 

Saudi-Arabia sier det vil bidra til å møte verdens etterspørsel etter olje dersom president Donald Trumps Iran-sanksjoner skaper mangler, men analytikere mener oljestormakten kun vil bare gjøre det i samarbeid med Russland, og at verden må kanskje venne seg til høyere priser som følge av dette, skriver CNBC.Brent- oljen, den internasjonale referanseindeksen, var opp 3 prosent onsdag, etter at Trump trakk Iran-avtalen tirsdag.Ferske lagertall viste samtidig trekk på de amerikanske oljelagrene på bakgrunn av ekstrem sterk etterspørsel etter bensin fra amerikanske konsumenter.Situasjonen som nå utspiller seg med Iran kan bety at oljeprisen vil bevege seg nærmere 80  dollar fatet, enn 60 og 70 dollar som forventes av analytikere i år.Vil la den gå i 80 eller 85 dollarAnalytikere legger ikke skjul på at en høyere oljepris er et klart pluss for Saudi-Arabia.De mener landet ønsker å se en stabil, høyere oljepris før de tar Saudi Aramco på bør.I morgentimene torsdag står et fat Brent-olje i 77,74 dollar, opp 0,69 prosent, mens amerikansk lettolje er opp 0,53 prosent til 71,60 dollar.- Jeg tror at saudiene vil la dette gå opp til 80 eller 85 dollar før de løfter en finger, sier John Kilduff, oljeanalytiker i Again Capital, til CNBC.Avhenger av RusslandTidligere har kongedømmet kompensert for hull i den verdensomspennende oljeforsyningen, og tirsdag sa USAs Steven Mnuchin at den amerikanske administrasjonen har søkt hjelp fra oljeproduserende allierte for å holde prisene i sjakk.Men den amerikanske forespørselen er mer komplisert denne gangen.Saudi-Arabia, som er en langvarig rival av Iran, har inngått en produksjonsavtale med Russland, en iransk alliert som også sanksjoneres av USA.Spørsmålet er nå om Saudi-Arabia og OPEC i sin "Wien-allianse" med Russland vil beholde oljeproduksjonsmålene på dagens nivå eller om de justerer dem for å møte tap av iransk råolje, med oljepriser som allerede er høye og stigende.- Saudiene ville ikke gjøre det, hvis ikke russerne gjør det samme, sier Edward Morse, i Citigroup.- Russerne er imot at USA avsluttet avtalen, og liker ikke for høye oljepriser, fordi landets valuta - rubelen er sensitiv for endringer i oljeprisen.