Tyske Bayer får kjøpe Monsanto

Amerikanske myndigheter gir med visse forbehold grønt lys til tyske Bayers oppkjøp av amerikanske Monsanto.

Børs

Oppkjøpet har en prislapp på hele 518 milliarder kroner, men det amerikanske justisdepartementet krever at det nye selskapet selger unna virksomheter for nærmere 75 milliarder kroner for å gi sin endelige tilslutning.Virksomhetene vil bli solgt til det tyske BASF-konsernet for å sikre fortsatt konkurranse, blant annet i markedene for oliven- og rapsolje, frø og frøbehandling.Sammenslåingen av legemiddelgiganten Bayer og landbruksgiganten Monsanto vil uansett resultere i verdens største aktør innen frø og plantegift.EU-kommisjonen godkjente sammenslåingen i mars, men krevde også at det sammenslåtte selskapet måtte selge unna deler av sin virksomhet til BASF.Bayer kunngjorde alt i mai 2016 sin intensjon om å kjøpe Monsanto, men det første budet ble avslått. Senere samme år godtok Monsanto et nytt tilbud, og oppkjøpet har siden vært til vurdering hos konkurransemyndighetene på begge sider av Atlanterhavet.Miljøvernere og andre aktivister har vært sterkt kritiske til fusjonen og frykter at det sammenslåtte selskapet vil få altfor stor kontroll over frø, såkorn og plantevernmidler.(©NTB)

bayer
monsanto
Nyheter
Børs