Analytiker om Veidekke: Nyheten kom som en overraskelse

Veidekke er blant aksjene som faller på Oslo Børs fredag.

Fredag gikk det frem at Veidekke - etter nye vurderinger av prosjektporteføljen - har besluttet å gjennomføre en nedskrivning på 550 millioner kroner i den norske anleggsvirksomheten, går det frem av en børsmelding.Nedskrivningen er i hovedsak knyttet til samferdselsprosjekter hvor det er stor usikkerhet knyttet til inntektsgrunnlaget.Veidekke er dermed blant aksjene som faller på Oslo Børs fredag, ned 8,22 prosent til 88,20 kroner.Analytiker Mikkel Nyholt i Carnegie sier kursreaksjonen er i tråd med hans forventning.- Et fall på syv prosent var det første jeg havnet på da jeg skulle skyte fra hoften, men ut fra en ren matematisk tilnærming hadde jeg nok trodd aksjen skulle falle enda mer, sier han til TDN Direkt.Nyholt sier nedskrivningene skyldes indirekte kostnader selskapet ikke får betalt for.- Selskapet sier det er usikkerhet rundt «variation orders» som er grunnen til at de nå gjør nedskrivninger. Dersom de jobber for en byggherre, og støter på problemer i fjellet eller grunnen de jobber med, får de betalt for ekstraarbeidet de må gjøre på det fjellet, men problemet er alle de indirekte kostnadene knyttet til det arbeidet. Nå har det vært flere slike tilfeller, og derfor velger selskapet nå å skrive ned 550 millioner og vil være mer restriktive på hva de byr på av prosjekter fremover, sier Nyholt til nyhetsbyrået.- Rundt 1,5 milliarder av ordreboken affiseres av dette, og vil fremover ha null i margin. Det antas en annualiserbar omsetning på prosjektene som berøres på rundt en milliard, så man kan anta at rundt 1,5 milliarder av ordreboken vil ha null i margin ut første halvår 2019, sier Nyholt, som understreker at nyheten kom som en overraskelse.