Andreassen sitt konjunkturvarsel: Nedkjølingen kommer

Ingen krise. Men vi er nær en synkronisert global konjunkturtopp som snart vil snu, mener sjeføkonomen.

- Renten er uendret, prognosene ganske så like som sist gang, og alle vesentlig farer for norsk økonomi er utenfor nordmenns kontroll, skriver sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen i en kommentar torsdag. Norges Bank har i dag som ventet besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,50 prosent.Samtidig viser siste pengepolitiske rapport at Norges Bank jekker rentebanen bittelitt opp fra 2. halvår 2019. - Dagens Pengepolitiske Rapport er en typisk sensyklisk sak hvor sentralbanken bekymrer seg for at ting kan koke over når økonomien nærmer seg full sysselsetting.Men høsten nærmer seg, og Andreassen advarer om at kveldene blir mørkere. - Vi er nær en synkronisert global konjunkturtopp som snart vil snu til å bli en periode med avtagende vekst. Ingen krise, men nedkjøling i global vekst blir sterk nok til at inflasjonsfrykten forsvinner hos de fleste sentralbanksjefer, og frykten for deflasjon siger inn i investorenes styrerom, mener sjeføkonomen. - Spørsmålet er hva poenget er med en renteheving nå som konjunkturene ser ut til å toppe ut, med en mangeårige plan fra myndigheter over hele verden for å stramme til på finanspolitikken og en dollarrente som slår hardt i de fremvoksende økonomier?, spør Andreassen. En særnorsk renteheving som det ligger an til vil ifølge Andreassen drive kronekursen oppover, som er en bevegelse som lett kan komme ut av kontroll. - Noen vil si at norsk inflasjon kan reise sitt stygge hode, men et inflasjonsmål på 2,0 pst skal jo være fleksibelt og tillate litt høyere inflasjonsmål i tider med de beste konjunkturer. Uansett er kjerneinflasjonen i dag heller problematisk lav enn for høy.Vi minner om at fredag er Jan Ludvig Andreassen gjest hos HegnarTV.