Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs fredag. Netfonds og analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

Børs

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner ned 0,1 prosent, eller innenfor intervallet [-0,3, 0] prosent.«De asiatiske børsene endte blandet fredag. Investorenes usikkerhet skyldes Trumps stadige trusler hva angår handel og tollsatser. I går innførte for øvrig den amerikanske presidenten toll på import av stål og aluminium fra sine største handelspartnere, blant andre EU, Canada, og Mexico», skriver analysesjef i Netfonds Roger Berntsen i morgenrapporten.«Om USA har lov til dette er en annen sak, da det er WTO sine regler som gjelder. Med andre ord er det foreløpig ingen grunn til bekymring. I tillegg er overskuddet av både aluminium og stål stor globalt. Derfor vil handelen med disse varene fortsette som før. Det vil si, alle vil mest sannsynlig få det de trenger, men da gjennom andre salgskanaler. Oljeprisen står i 77,3 dollar, tilnærmet nivåene fra torsdag ettermiddag», avslutter Berntsen.OljeprisenBrent-oljen er fredag morgen ned 0,15 prosent til 77,44 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,25 prosent til 66,87 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 78,12 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.Statistikk fra det amerikanske energidepartementet (DOE) offentliggjort torsdag viser at de amerikanske råoljelagrene falt 3,6 millioner fat til 434,5 millioner fat i uken frem til 25. mai.Bensinlagrene steg 0,5 millioner fat til 234,4 millioner fat, mens destillatlagrene gikk opp 0,6 millioner fat - til 114,6 millioner fat.Konsensus lå ifølge Bloomberg på at råoljelagrene skulle falle 0,5 millioner fat sist uke, mens bensin- og destillatlagrene var ventet ned hhv. 1,4 og 1,3 millioner fat.Oljeproduksjonen kom inn på 10,769 millioner fat per dag i forrige uke, opp fra 10,725 millioner fat uken før. Raffineriutnyttelsen gikk fra 91,8 til 93,9 prosent.Oslo BørsHovedindeksen endte på 875,52 torsdag, etter en oppgang på 0,56 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 11.635 millioner kroner.Hele børskommentaren her USADe amerikanske børsene så rødt torsdag.Dow Jones falt én prosent til 24.415,84, Nasdaq 0,3 prosent til 7.442,12, mens den bredere S&P 500-indeksen gikk tilbake 0,7 prosent til 2.705,27.Markedet likte ikke USAs bekreftelse  av at toll innføres på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico 1. juni. Mexico var raske med å reagere, og EU og Canada har varslet mottiltak. - Dette bringer dessverre med seg mye usikkerhet. Vi hadde blitt veldig glade hvis dette løste seg - snarere heller enn senere, sier investeringsdirektør John Zaller hos MAI Capital Management til CNBC.Hele USA-kommentaren her AsiaAsiatiske børser går i ulike retninger fredag.I Japan stiger Nikkei 0,15 prosent til 22.235,00, mens den bredere Topix-indeksen legger på seg 0,4 prosent. Bil, materialer og bank er sektorene som viser vei.I Kina faller large cap-indeksen CSI 300 0,8 prosent, mens Shanghai Composite-indeksen går tilbake 0,5 prosent. I Hong Kong faller Hang Seng 0,2 prosent, tynget av industri og materialer.I Sør-Korea stiger Kospi-indeksen 0,7 prosent, mens Sydney-børsen trekker ned 0,4 prosent «down under», trukket ned av energi og finans.Hele Asia-kommentaren herTekniske nivåer«Indeks har motstand ved 891 poeng, mens 840 og 820-823 er støttenivåer», heter det fra Christiania Securities.

Dette skjer i dagResultater, utlandet
  Abercrombie & Fitch
Oversikten herMakro, utlandet
  Japan: PMI, industri endelig, maiKina: Caixin PMI, industri endelig, maiSpania (09:15): PMI, industri, maiItalia (09:45): PMI, industri, maiFrankrike (09:50): PMI, industri endelig, maiTyskland (09:55): PMI, industri endelig, maiEMU (10:00): PMI, industri endelig, maiItalia (10:00): BNP endelig, 1. kvartalStorbritannia (10:30): PMI, industri, maiUSA (14:30): Arbeidsmarkedsrapporten, maiUSA (15:45): Markit PMI, industri endelig, maiUSA (16:00): Byggeinvesteringer, maiUSA (16:00): ISM tjenester, mai
Arbeidsmarkedsrapporten fra USA (non-farm payrolls) karakteriseres av mange som månedens viktigste nøkkeltall.Konsensus peker ifølge vår makrokalender mot at 185.000 nye jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i mai.Det vil i så fall være opp fra 164.000 jobber i april.Ledigheten er ventet uendret på 3,9 prosent.Makro, Norge (SSB)
 • Adopsjoner, 2017
 • Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, 1. kvartal 2018, foreløpige tall
 • Investeringsindeks for detaljhandel, 1. kvartal 2018
 • Arbeidskraftkostnadsindeks, 1. kvartal 2018, foreløpige tall
 • Avfall fra byggeaktivitet, 2016
 • Innkjøpssjefsindeksen (PMI) for norsk industri i mai
Tallene slippes klokken 08:00. To timer senere offentliggjør NAV tallene for registrert ledighet i mai.Annet
 • Generalforsamlinger: Funcom og DNO-hovedeier RAK Petroleum
Kilder: Oslo Børs, SSB, TDN Direkt, CNBC

dette vil påvirke oslo børs
wall street
usa
asia-børsene
oslo børs
oljeprisen
netfonds
roger berntsen
Nyheter
Børs