Duket for ratefest i Nordsjøen

Utsolgt for både ankerhåndteringsfartøy og forsyningsfartøy på norsk side.

Det norske spotmarkedet for ankerhåndteringsfartøy er utsolgt etter at Equinor og Aker BP har hyret inn en håndfull fartøy hver, skriver skipsmeglerhuset Westshore Shipbrokers i en oppdatering.Nivået på ratene er riktignok ikke noe å skrive hjem om. Foreløpig.Torsdag hyret Equinor inn Skandi Bergen, Island Vanguard og Havila Jupiter til flytting av Prosafes boligrigg Safe Scandinavia til en rate på 180.000 kroner pr. dag.Dersom aktiviteten øker enda mer, kan det imidlertid bli andre boller (rater).- Med ingen tilgjengelige ankerhåndteringsfartøy, vil dagratene gjøre et betydelig hopp dersom vi ser ytterligere riggflyttingsaktivitet, skriver Westshore.I markedet for PSVer er det enda strammere.Da det ikke eksisterer tilgjengelige PSVer på norsk side, har oljeselskapene blitt nødt til å hyre inn PSVer fra britisk side eller leie inn ankerhåndteringsfartøy for å utføre supplyoppgaver, ifølge Westshore.Det har ført utnyttelsesgraden opp til 92 prosent, og totalt er det kun fem ledige fartøy i hele Nordsjøen. Disse ligger på britisk side. Utnyttelsesgraden i markedet for ankerhåndteringsfartøyene er på 39 prosent.Les også: Fullbooket etter ny kontrakt