Norne Securities og sjefanalytiker Karl-Johan Molnes tar Europris ut av sin anbefalte utbytteportefølje.Dette skjer barei porteføljen, med utsikter til syv prosent utbytte.- Når Europris da velger å som ikke tjener penger, med oppgjør i 4,6 prosent av Europris-aksjene, samt en opsjon på å kjøpe resten til samme multippel (7,7 ganger EBITDA - driftsresultat før av- og nedskrivninger) om tre år - også med oppgjør i Europris-aksjer, kan det være at det er noe av detaljene om den fremtidige kjøpesummen vi ikke har fått vite, skriver Molnes i sin juli-rapport.- Dette er de mest generøse vilkårene for oppkjøp jeg noen gang har sett, legger han til.- Tidenes midtsommerSjefanalytikeren viser til at ÖoB hadde en omsetning på 3,9 milliarder svenske kroner i 2017, og et netto tap på 8,8 millioner kroner. - Det er helt OK å uttrykke et oppkjøp i form av en EBITDA-multippel, men muligheten til å åttedoble en salgspris for hver krone spart om tre år er incentiver ingen privat familiebedrift klarer å være rasjonell til. Europris vil innta en styreplass hos ÖoB, noe som gjør at de vil kunne følge resultatforbedringene som kommer på avstand, fortsetter han.Molnes mener dette må ha vært tidenes midtsommerfeiring for den svenske Svensson-familen, som eier Runsvengruppen med ÖoB-kjeden.- Med dette oppkjøpet har ikke Europris nok fokus på utbytte for aksjonærene, og dermed ryker aksjen ut av vår utbytteportefølje. Det er ingen umiddelbar fare for at denne første delen av et mulig oppkjøp skal senke Europris-kursen fra dette kursnivået, men jo nærmere vi kommer et mulig oppkjøp av de resterende 80 prosentene av ÖoB, vil desto flere aksjonærer spørre seg selv om dette oppkjøpet er verdt å betale for med 25-35 prosent av aksjene i Europris, konkluderer Norne-analytikeren.Akva Group (sterk, forventet utbyttevekst fra 2,2 til 4,0 prosent; utbetalt for i år)Equinor (sterk kontantstrøm med 3,5 prosent utbytte; kvartalsvis utbytte)Sparebank 1 BV (7,9 prosent utbytte; utbetalt for i år)Telenor (6,2 prosent utbytte; halvårlig utbytte; eiere per onsdag 17. oktober 2018 mottar 3,90 kroner per aksje i utbytte, eller 2,3 prosent)