FN-kontrakt skapte pengemaskin - har tjent 65 mill. på krisehjelp

En kontrakt med FN har gjort norsk oppstartselskap til pengemaskin. 

Børs

(Finansavisen:) - Man kan ikke bygge ut strømnett overalt. Verden trenger desentraliserte energiløsninger, sier Ingun Berget, adm. direktør i Bright Products, ifølge Finansavisen.Bright Products lanserte sitt første produkt, SunBell, i 2014 etter fem år med produktutvikling. Solcellelampen har en rekke forskjellige funksjoner og kan brukes både til belysning og som mobiltelefon-lader.I 2014 inngikk selskapet en kontrakt med FN-systemet gjennom W. Giertsen Energy Solution.Denne kontrakten utgjorde i fjor mer enn 90 prosent av omsetningen til selskapet, og har bidratt til å løfte omsetningen fra snaue 15 til 195,8 millioner kroner på bare tre år. Samtidig har kontrakten sørget for et betydelig løft i lønnsomheten.De to seneste årene har selskapet ifølge avisen tjent 65,3 millioner før skatt.To mill. lamper solgtLampene, som er designet av K8 Industridesign, produseres i dag i Kina. De aller fleste av produktene leveres til flyktningleirer via Bergen-selskapet W. Giertsen, som har hatt rammeavtalen med FN.I 2017 kom 114 millioner kroner av omsetningen fra Midtøsten og Nord-Afrika. Mer enn to millioner lamper er så langt produsert.- Det er et svært stort behov for tilgang til strøm i verden. Selv i 2030, når FNs bærekraftsmål i utgangspunktet skal være nådd, anslås det at rundt 600 millioner personer i Afrika sør for Sahara fremdeles vil være uten strøm, sier Berget til Finansavisen.Ifølge økonomidirektør Johan Gjærum er det også lett å regne hjem produktet. En typisk sollampe selges i markedet for rundt 50 dollar pr. stykk, tilsvarende drøye 400 kroner, forklarer han. I Norge selger Bright lampen på sin egen nettside for 749 kroner.- På et år har man fort 50 dollar i parafinutgifter for et lyspunkt, som dessuten forurenser og gir dårligere lys. Det er veldig stor interesse for desentraliserte løsninger, både i FN-systemet, men også blant investorer, sier han.- Hva er hemmeligheten bak lønnsomheten?- Vi har vært en veldig liten organisasjon lenge og har vokst raskt til 16 ansatte. Samtidig har vi en fleksibel organisasjon på produksjonssiden i Kina. Vi har små lager og produserer de store volumene kun når vi har ordrene på plass. De faste kostnadene er relativt lave og vi har mange gode partnere både i Norge og i utlandet, sier Berget.Gjærum viser dessuten til at samarbeidspartneren i Kina har levert knirkefritt hver eneste gang.- Vi har aldri hatt produksjonsutfordringer i Kina, sier han til Finansvisen.For 2017 ble det utbetalt et utbytte på 20 millioner kroner. Tidligere Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen har gjennom en årrekke vært blant selskapets største aksjonærer, og er fremdeles størst med 13,3 prosent av aksjene.Deretter følger gründerne Kristian Bye (12,7 prosent) og Marius Andresen (12,1 prosent) som de største aksjonærene.Kan miste FN-samarbeid Den nåværende FN-kontrakten løper ut september, og i januar i år leverte Bright-gjengen sammen med W. Giertsen inn et nytt tilbud for å få fortsette som leverandør.Men konkurranse er tøff, ifølge Berget.- Vi er stolte av å ha blitt valgt av FN i så mange år på rad og håper dette fortsetter. Vi ønsker at FN skal være en stor del av omsetningen, men samtidig bygger vi flere ben å stå på. Leveransene til FN er relativt uforutsigbare å «time», sier hun til Finansavisen.

fn
solcelleanlegg
solceller
Nyheter
Børs