Godstemning på børsen

Oljen smører børsen før OPEC.

Etter en positiv åpning, har stemningen steget ytterligere på Oslo Børs.Hovedindeksen står i skrivende stund i 878,42, etter en oppgang på 0,79 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 1.828 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av Wall Street-nedtur i går, fallende Asia-børser tidligere i dag.Europa-børser stigerToneangivende Europa-børser trekker oppover.Tyske DAX stiger 0,4 prosent, mens franske CAC 40 klatrer 0,8 prosent.Samtidig stiger oljeprisen før fredagens OPEC-møte. Forex Live siterer ifølge TDN Direkt Irans oljeminister Bijan Zangeneh på at han ikke er pessimistisk rundt et kompromiss på dagens møte.Samme kilde siterer Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih på at en oljeproduksjonsøkning vil tre i kraft i juli 2018, og at forslaget om én million fat per dag - hvis det går igjennom - vil distribueres pro rata.al-Falih sier også at OPEC vil møtes igjen i september og gjøre evt. justeringer.Oppgang før OPECAnalysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, skriver dog i en oppdatering at det er «høyst usikkert» om OPEC-møtet vil munne ut i et enstemmig vedtak.Han viser til at Iran forlot gårsdagens JMMC-møte (joint OPEC-non-OPEC ministerial monitoring committee) etter at det nevnte forslaget om én million fat produksjonsøkning ble lansert. Iran mener OPEC ikke burde la seg føye for press fra USA - som vil gjeninnføre sanksjoner mot landet - om å øke produksjonen.OPEC avholder en pressekonferanse nå straks, klokken 13:00.Brent-oljen stiger 1,6 prosent til 74,20 dollar fatet, som er opp fra rundt 73,50 dollar da Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen er opp 1,2 prosent til 66,33 dollar fatet.Oljeaksjer i sigetOljerelaterte aksjer er i fint driv på Oslo Børs.På Oslo Børs stiger Equinor 0,8 prosent til 210,60 kroner.Aker BP er opp 2,7 prosent til 301,80 kroner, mens DNO legger på seg 2,7 prosent til 14,17 kroner.Subsea 7 markerer seg med 3,4 prosent oppgang til 125,10 kroner på tredje høyeste volum hittil.Woodside Petroleum har håndplukket ni oljeserviceselskaper til å kjempe om fire pakker for gassprosjektet Scarborough og Pluto Train 2-utvidelsen offshore Vest-Australia.Blant de ni selskapene finner vi Subsea 7, som i likhet med TechnipFMC kjemper om SURF-kontraktene , skriver Upstream ifølge TDN Direkt.Ellers i oljeservice merker vi oss TGS på pluss 5,2 prosent til 279,20 kroner og PGS på pluss 6,1 prosent til 36,76 kroner.Blant få tungvektere i rødt finner vi Yara, som faller én prosent til 335,30 kroner. Norsk Hydro er ned 0,5 prosent til 51,28 kroner.Marine Harvest er omtrent uendret på 165,10 kroner etter å ha fått grønt lys fra canadiske myndigheter for Northern Harvest-kjøpet .Biotek i tetenI toppen av vinnerlisten finner vi Nordic Nanovector, som etter stengetid torsdag varslet at første pasient har blitt dosert i sin pivotale fase 2b-studie Paradigme med Betalutin. Aksjen stiger 6,0 prosent til 67,30 kroner.Aller mest stiger shipping-duoen I.M. Skaugen og Wilson, begge opp drøye 17 prosent på beskjedent volum.Skadeskutte Fred. Olsen Energy spretter opp 6,9 prosent til 8,18 kroner.Vi tar også med at Norwegian letter 0,7 prosent til 275,60 kroner etter at DNB Markets har oppjustert kursmålet og fastholdt hold-anbefalingen.Taperlisten toppes av kjendistunge Induct, som trekker ned 8,2 prosent til 6,20 kroner på Merkur Market.Nærmest følger African Petroleum på minus 6,6 prosent til 1,35 kroner og Incus Investor på minus 5,2 prosent til 1,17 kroner.