Har tjent 100 mill. i bryggeskur

- Vi er best i verden, hevder Lars Jon Amundsen.

Børs

Solsiden-restauranteier Lars Jon Amundsen har levert solide overskudd 23 år på rad, skriver Finansavisen.Amundsen dro til USA som østkantgutt. Oppvokst på Ekeberg, fotballspiller på Vålerenga. Han kom tilbake som vestkangutt og bosatte seg på Tjuvholmen.- Alt startet med fotball, sier han til avisen.Nær 100 mill.Solsiden er så å si fullbooket frem til 7. juli. 200 gjester på første bordsetning, 200 på andre og totalt 200 på uteserveringen. 600 gjester på en dag for restauranten som kun er åpen fra 2. mai til 15. september.I oppstartsåret gikk den med underskudd, men hvert år senere har det gått i pluss. På 24 år har Solsiden et samlet overskudd på nærmere 100 millioner kroner, skriver Finansavisen.- Jeg skal vise deg noe, sier Amundsen.På rutearket foran ham står det «USF 1980» oppe i høyre hjørne. I fire rammer nedenfor står det «varekost 30%, personalkost 30%, driftskostnader 20% og resultat 20%». Det var det han lærte på universitetet i San Fransisco da de fikk en case-studie med en restaurant i byen.- I restaurantbransjen er det uhørt med en resultatgrad på 20 prosent, de liker ikke at jeg får det til. Men jeg følger den planen jeg lærte.I fjor ble det ifølge avisen 24 prosent, med en omsetning på 31,4 millioner kroner og resultat før skatt på 7,6 millioner. De gode tidene fortsetter med en mai-omsetning i år som er 10 prosent høyere enn i fjor.Nye tiderDet blir nye tider for Solsiden. Oslo Havn ønsker å revitalisere aksen fra Rådhuset til Sørenga, med helårsdrift langs hele Akershusstranda. Det gjelder også restauranten som i 24 år kun har vært åpen om sommeren. Skuret er uisolert, alt må rives og bygges opp igjen.Amundsen var klar for å begynne allerede til høsten, men den 100 år gamle bryggen var i dårligere forfatning enn Oslo Havn trodde, og må refundamenteres før Amundsen kan starte på sin jobb. 2018 har blitt til 2020.- Er det skummelt å gjøre endringer på en 24 år lang suksess?- Mange fraråder meg å gjøre det, men det er til byens beste. Når de ønsker helårsdrift, så er jeg med på det, liksom. Det er jo usikkert, men samtidig spennende å se hva som kommer. Nå kan vi for eksempel få med oss lutefisksesongen fra oktober til midten av desember.Leieavtalen med Oslo Havn er fornyet i to år til, med opsjon på ytterligere år som helårsrestaurant.- Det er rett og slett et krav om helårsdrift?- Ja, jeg føler det. Når alt blir helårsdrift, kan ikke jeg være den eneste som holder igjen. Jeg må være med på leken eller forsvinne.- Forsvinne er ikke noe alternativ?- Nei, jeg er fortsatt ung og sprek og har små barn på skolen. Jeg er stuck. Jeg må jobbe eller så kjeder jeg meg. Jeg er som Thon og jobber til jeg er 100 år, sier Amundsen til Finansavisen.

restaurant
solsiden
Nyheter
Børs