Oslo Børs trosset billigere olje og dårlig fiskelykke

Oslo Børs endte opp til tross for lavere oljepriser og elendig utvikling for lakseprisen. 

Børs

Oslo Børs steg fredag, til tross for fallende oljepriser. Blant taperne finner vi flere oppdrettsaksjer, som falt som følge av et kraftig prisfall på laks. Hovedindeksen endte opp 0,6 prosent til 880,53, mens omsetningen beløp seg til 4,7 milliarder kroner.Sterke jobbtall fra USA Investorene var avventende før viktige nyheter fra USA fredag ettermiddag.  Klokken 14:30 ble det kjent at det ble skapt 223.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren i USA i mai.Forventningen var på 185.000 jobber, ifølge vår finanskalender.Ledighetsraten var på 3,8 prosent. Forventningen var 3,9 prosent.  Det er den laveste ledigheten på nesten 18 år.Oljeprisen Oljeprisen steg tidlig på dagen, men faller fredag ettermiddag.Brent-oljen faller 1,0 prosent til 76,81 dollar, som er litt ned fra rundt 78,10 dollar ved stengetid i Oslo torsdag.WTI-oljen er ned 0,8 prosent til 67,48 dollar.Brent/WTI-premien passerte i går 11 dollar , og var da på sitt høyeste siden tidlig i 2015.- Finansielt er det fornuftig for kjøpere å gå for WTI, ettersom den er så billig, sier risikodirektør Tony Nunan hos Mitsubishi Corp i Tokyo til Reuters.Premien har doblet seg på mindre enn en måned, og nyhetsbyrået viser til at manglende rørkapasitet i USA har fanget mye produksjon innenlands.Gårsdagens lagertall fra amerikanske energimyndigheter viste at oppgangen i USA-produksjonen fortsatte - til 10,769 millioner fat per dag i forrige uke.Equinor steg 0,3 prosent til 215,90 kroner.Kongsberg GruppenIfølge en annonsering fra amerikanske myndigheter, er Naval Strike Missile (NSM) valgt til programmet Over The Horizon (OTH), skriver Kongsberg Gruppen i en børsmelding.Pareto Securities estimerer at arbeidet er verdt om lag 5,2 milliarder kroner inklusive opsjoner. Meglerhuset vil oppjustere sine estimater på bakgrunn av kontraktstildelingen.Kongsberg-aksjen gikk nær sagt som en rakett. Aksjen steg 6,1 prosent til 183,20 kroner.Gjensidige Gjensidige steg 3,3 prosent til 130,50 kroner. Goldman Sachs øyner innhenting, og har ifølge Reuters oppgradert aksjen til kjøp.LaksesmellPå to uker har lakseprisen stupt 25 kroner per kilo, skriver iLaks.– Ekstremt. Det er rett og slett ekstremt. Biler selges med store tap. Mange av mine kolleger har hatt det skrekkelig, sier en eksportør.– Det var mye fisk forrige helg. Det ble slaktet forrige helg, og det ble solgt på synkende priser. Det står fortsatt usolgt fisk. Den er falt med en euro i all hovedsak, kommenterer en lakseeksportør til nettstedet.Prisen svinger fra 53 til 60 kroner kiloen avhengig av størrelsen.Lakseaksjene på børsen falt. Den mest omsatte, Marine Harvest, falt 1,8 prosent til 160,80 kroner, mens Salmar og Grieg Seafood ramlet 1,9 og 4,6 prosent.

Nyheter
Markedskommentarer
Børs