Pareto hentet to milliarder for ShaMaran Petroleum

Det norske meglerhuset fikset biffen da oljemyggen ShaMaran som eies av Lundin-familien, plasserte et gigantisk obligasjonslån til skyhøy rente.

Det lille kanadiske oljeselskapet ShaMaran Petroleum Corp som har én eierandel i Kurdistan har, ved hjelp av Pareto Securities, plassert et gigantisk obligasjonslån som blant annet skal gå til å finansiere et oppkjøp.Det usikrede obligasjonslånet som er på 240 millioner dollar, eller rett i underkant av to milliarder norske kroner, er avdragsfritt og har en løpetid på fem år.Oljemyggen som er børsnotert både i Toronto og Stockholm, må ut med en fast kupongrente på 12 prosent for å låne pengene som skal gå til refinansiering av alle lånene utstedt av det heleide datterselskapet General Exploration Partners.I tillegg til refinansiering av lån, skal noe av nettoprovenyet gå til å finansiere kjøpet av en eierandel på 15 prosent i produksjonsdelingskontrakten i Atrush-blokken som ligger i den irakiske delen av Kurdistan fra Marathon Oil.Oppkjøpet til 60 millioner dollar, tilsvarende rett under 500 millioner kroner, øker dermed selskapets eierandel i Atrush - selskapets eneste eiendel - fra 20,1 prosent til 35,1 prosent.Følgelig øker selskapet andelen sin av produksjonen, reservene og ressursene i Atrush med 75 prosent.- Marathons strategiske beslutning om å fokusere på amerikanske ressurser, og det faktum at ShaMaran allerede har en interesse i Atrush-blokken, har skapt denne unike muligheten. ShaMaran og hovedaksjonær, Lundin-familien, har forpliktet seg på lang sikt i den kurdiske regionen av Irak og ser stort potensial i Atrush-blokken, uttalte konsernsjef Chris Bruijnzeels i ShaMaran, da lånet ble annonsertBlokken anslås å inneholde totalt 2,1 milliarder fat utvinnbare ressurser.I et intervju med Nyehtsbyrån Direkt tirsdag uttalte konsernsjefen at produksjonen fra Atrush-feltet ligger på 23.000 fat pr. dag, og at denne er ventet å løftes til over 30.000 fat pr. dag i løpet av en måneds tid. Innen utgangen av 2019, har ShaMaran forhåpninger om at feltet skal håndtere en produksjon på opp mot 50.000 fat etter at det har blitt gjort noen investeringer som er nødvendige for at det skal bli en realitet, ifølge nyhetsbyrået.ShaMaran kontrolleres av Lundin-familien som rett før jul varslet at det helst vil selge seg ut.- Jeg skulle gjerne solgt Shamaran, Africa Oil og Black Pearl, men tiden er ikke inne for det nå. Det får vente. Men det er vår langsiktige ambisjon å kun beholde Lundin Petroleum og IPCO blant oljeselskapene, uttalte styreleder Lukas Lundin til Nyhetsbyrån Direkt.