Pen børsoppgang i Oslo

Tungvekter stiger kraftig.

Børs

Pilene peker markant oppover på Oslo Børs fredag morgen.Hovedindeksen står etter 35 minutters handel i 881,20, etter en oppgang på 0,65 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 685 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av børsfall i USA i går og blandede Asia-børser tidligere i dag.USA bekreftet i går  innføring av på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico 1. juni.Dette tar USA nærmere en handelskrig med land som har vært USAs allierte i lang tid. Mexico og Canada var raske med å reagere, og EU har varslet mottiltak. - Dette bringer dessverre med seg mye usikkerhet. Vi hadde blitt veldig glade hvis dette løste seg - snarere heller enn senere, sier investeringsdirektør John Zaller hos MAI Capital Management til CNBC.Månedens viktigsteWall Street ser også frem mot morgendagens arbeidsmarkedsrapport fra USA (non-farm payrolls).Denne karakteriseres av mange som månedens viktigste nøkkeltall.Konsensus peker ifølge vår makrokalender  mot at 185.000 nye jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i mai.Det vil i så fall være opp fra 164.000 jobber i april. Ledigheten er ventet uendret på 3,9 prosent.Oljen litt oppOljeprisene har snudd opp etter å ha vært ned i morgentimene.Brent-oljen stiger 0,2 prosent til 77,72 dollar, som er litt ned fra rundt 78,10 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er opp 0,1 prosent til 67,09 dollar.Brent/WTI-premien passerte i går 11 dollar , og var da på sitt høyeste siden tidlig i 2015.- Finansielt er det fornuftig for kjøpere å gå for WTI, ettersom den er så billig, sier risikodirektør Tony Nunan hos Mitsubishi Corp i Tokyo til Reuters.Premien har doblet seg på mindre enn en måned, og nyhetsbyrået viser til at manglende rørkapasitet i USA har fanget mye produksjon innenlands.Gårsdagens lagertall  fra amerikanske energimyndigheter viste at oppgangen i USA-produksjonen fortsatte - til 10,769 millioner fat per dag i forrige uke.Gjensidige-rallyOljeaksjer trekker opp, og Aker BP viser vei med en oppgang på 2,6 prosent til 306,80 kroner på høyest volum så langt.Equinor meldte i går at det første plattformdekket nå er på vei ut mot Johan Sverdrup-feltet . Aksjen stiger 0,7 prosent til 216,70 kroner.DNO legger på seg 1,9 prosent til 16,20 kroner.Blant de mest omsatte merker vi oss at Yara, Storebrand og DNB stiger 1-2 prosent, mens Gjensidige stiger 4,4 prosent til 131,80 kroner.Goldman Sachs øyner innhenting, og har ifølge Reuters oppgradert aksjen til kjøp.Frontline korrigerer ned 1,4 prosent til 46,82 kroner etter gårsdagens rally i kjølvannet av kvartalstallene , selv om DNB Markets har jekket opp estimatene og fortsatt er bull på aksje n.Telenor er ned 1,2 prosent til 166,50 kroner så langt.Nel-gjennombruddBare tre aksjer stiger mer så langt.Kongsberg Gruppen har fått ny USA-bestilling , og klatrer 5,9 prosent til 182,80 kroner.EAM Solar topper vinnerlisten med en oppgang på 8,3 prosent til 32,50 kroner, mens Itera er opp 6,4 prosent til 9,04 kroner.Nel kunne torsdag kveld melde om en gjennombruddskontrakt i Sør-Korea . Aksjen stiger «bare» 0,7 prosent til 3,15 kroner, men grunnen kan være at det meste ble tatt ut i går, da den steg over åtte prosent .LakseutbytteTaperlisten toppes av Sino Agro Food, som faller 8,1 prosent til 3,39 kroner på Merkur Market.Nærmest kommer en annen Merkur Market-notert aksje, Induct, som trekker ned 5,9 prosent til 8,00 kroner.Navamedic fortsetter nedturen etter kvartalstallene tidligere denne uken, og faller nye 3,5 prosent til 12,30 kroner.Höegh LNG faller videre etter gårsdagens kvartalsrapport, og er ned 3,0 prosent til 43,55 kroner så langt i dag.Norway Royal Salmon er ned 2,7 prosent (5,00 kroner) til 182,40 kroner, men er da i realiteten opp da den i dag går eksklusive utbytte på 5,20 kroner.

oslo børs
gjensidige
goldman sachs
nel
kongsberg gruppen
Nyheter
Markedskommentarer
Børs