Petrobras-topp går av

Toppsjefen i Brasils statlige oljeselskap Petrobras har gått av i kjølvannet av en storstreik blant lastebilsjåfører, som protesterte mot økte drivstoffpriser.

Eraldo Peres
Børs

Kort tid etter at adm. direktør Pedro Parente kunngjorde sin avgang fredag, stupte oljegigantens aksje med nesten 16 prosent på børsen i São Paulo.Parente gikk av etter at president Michel Temer bøyde av for lastebilsjåførenes krav om billigere drivstoff og lovet dem rabatt på diesel de neste 60 dagene.Petrobras, som regnes som en grunnsøyle i Brasils økonomi, fikk i 2016 fullmakt til å fastsette egne priser uten statlig innblanding. Det var et hovedkrav fra investorene i arbeidet med å bygge opp igjen selskapet etter en massiv korrupsjonsskandale.Lastebilsjåførenes streik varte i ni dager og førte til mangel på et stort utvalg varer, fra mat til medisiner. Flere tusen offentlige skoler ble stengt, og en lang rekke flyavganger ble kansellert på grunn av streiken, som ble avsluttet for en uke siden.Temer og flere brasilianske ministre har argumentert med at selv om lastebilsjåførenes krav ble innfridd, så vil ikke regjeringen gripe inn i Petrobras' selvstyre. Markedene ble imidlertid ikke overbevist, og verdien på Petrobras-aksjen har falt kraftig de siste ukene etter å ha steget de siste årene.Petrobras er også under press fra Brasils oljearbeidere, som krevde Parentes avgang i en streik onsdag.(©NTB)

petrobras
Nyheter
Børs