Ser muligheter i store svingninger i oljeprisen

Fredag samlet Opec+ landene seg i Wien for å diskutere produksjonspolitikken fremover. Utfallet av forhandlingene gav store utslag i oljeprisen.

Prisen på brent Nordsjøolje var på det meste ned 3 prosent denne uken, før den fredag bykset opp igjen til 75 dollar fatet, skriver CMC Markets-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar."Bevegelsene i Oljeprisen skyldes fredagens Opec+ forhandlinger, hvor noen av verdens største oljeprodusenter samlet seg i Wien for å diskutere hvorvidt produksjonskuttene fra 2016 skulle videreføres eller om oljeproduksjonen nå skal økes. Forhandlingene endte med en formel avtale om å øke oljeproduksjonen med snaut 800.000 fat per dag", skriver Sommerfelt.SpenningCMC Markets-toppen trekker frem at det i forkant av forhandlingene knyttet seg spenning til å om verdens tredje største oljeprodusent, Iran, ville gå med på en avtale."Årsaken er at Irans eksportmuligheter er blitt betydelig svekket etter at USA valgte å gjeninnføre sanksjonene mot landet i mai. De har dermed ikke muligheten til å kompensere for fallende oljepriser med å øke produksjonsvolumet, selv om Opec nå ble enige om å heve kvotene", skriver Sommerfelt."Tradere spekulerte også i om Iran ville få med seg Venezuela og Irak på å sette seg på bakbena, for å forhindre at USA skulle få gjennomslag for sine ønsker i Opec", påpeker han. Sommerfelt trekker frem at USA i en god stund nemlig har lagt press på at Saudi-Arabia skal åpne oljekranen. Bakgrunnen for dette skal være at Trump ønsker å presse oljeprisen ned for å berolige de amerikanske forbrukerne i forkant av Republikarnes mellomvalg i november.OverraskendeAt Oljeprisen nå gikk opp som følge av produksjonsøkningen mener Sommerfelt er noe overraskende. Han tror imidlertid at det i all hovedsak skyldes at markedet hadde priset inn en større produksjonsøkning enn hva det endte med."Dessuten er det et sunnhetstegn for Opec-samarbeidet at verdens fremste oljeprodusent, Saudi-Arabia, evnet å inngå et kompromiss med Iran", påpeker han.Saudi-Arabia, med støtte fra Russland, varslet i forkant av møtet at de ønsket en produksjonsøkning på én million fat per dag."Dette for å forhindre at etterspørselen etter olje skulle reduseres som følge av galopperende oljepriser. I tillegg har de sannsynligvis ansett det som nødvendig å avslutte produksjonskuttene i dag, slik at de har handlingsrom til å kunne påvirke oljeprisen med produksjonskutt i fremtiden. Dette blir litt som å heve renten i gode tider", skriver Sommerfelt.Oslo Børs, med hovedvekt på oljeserviceselskaper, reagerte positivt på oljenyheten sist fredag."Om børsen får hjelp av stigende oljepriser også i kommende uke er ikke godt å si, men at oljeprisen vis stå i fokus er det liten tvil om", avslutter CMC Markets-toppen.