Spådde aksje til himmels – i dag ble det krakk

Eivind Yggeseth
Børs

Tirsdag kunne vi lese at Pareto Securities jekket opp kursmålet på Questerre Energy Corporation fra 11 til 16 kroner. Samtidig valgte meglerhuset å fastholde sin kjøpsanbefaling.Mandag la aksjen på seg 10,84 prosent, tirsdag gikk den 13,22 prosent mens den klatret ytterligere 7,19 prosent til 7,75 kroner onsdag.På torsdag opplever aksjonærene et solid krakk på Oslo Børs. Regjeringen i Quebec har nemlig annonsert nye regler med en 45-dagers konsultasjonstid.Hvis disse blir implementert, vil forskriftene føre til forbud mot hydraulisk brudd og enhver «meningsfylt» utnyttelse av naturgass i Quebec, skriver Questerre i en børsmelding. - Questerre fordømmer dagens beslutningen fra regjeringen i Quebec om å kapitulere for en høylytt minoritet som søker å blokkere fremdriften i det globale miljøet og veksten i Quebecs økonomi. Denne beslutningen er motivert utelukkende av kortsiktig politikk rundt det kommende valget, sier konsernsjef Michael Binnion i Questerre i en melding. I skrivende stund omsettes aksjen for 4,20 kroner, ned hele 45,84 prosent.- Det kommer som en stor overraskelse at myndighetene i Quebec har valgt å endre sin politikk rundt olje og gass så drastisk. De samme myndighetene har tidligere utarbeidet energipolitikken frem til 2030, samt laget og stemt gjennom den nye loven. Deretter fulgte styresmaktene også opp med fordelaktige reguleringer. Det er dette som er endret i det nye utkastet, som slik det er utformet nå ikke vil muliggjøre lokal produksjon, sier Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen til Hegnar.no.- Transaksjonen med Repsol kunne endt opp med å komme på et svært heldig tidspunkt for Questerre. Det er også er grunnen til at aksjen tidligere denne uken handlet opp over 30 prosent. Avtalen, som kan kanselleres hvis Questerre ønsker det, får selvfølgelig ingen positiv effekt hvis Questerre ikke får lov til bygge ut resursene. Det er det som er det viktige her, slår Kristiansen fast.Slik reguleringene fremstår nå vil det, ifølge Kristiansen, ikke være mulig for Questerre å bygge ut sin største resurs. Utfallet er ikke endelig avgjort da forslaget skal ut på høring de neste 45 dagene. Valget i Quebec i starten av oktober kan også påvirke utfallet av prosessen.- Hvilken kommentar har du nå til kjøpsanbefalingen og kursmålet på 16 kroner? - Kjøpsanbefalingen har vi hatt siden vi fremhevet selskapet som «top pick» da aksjen var priset til rundt én krone. Vi skulle selvfølgelig ønske at vi hadde forutsett at myndighetene skulle endre kurs i energipolitikken, dette kom som en stor overraskelse på oss og ville ha påvirket anbefalingen vi har på aksjen. Kursmålet må som vi skrev i oppdateringen i dag tidlig justeres betydelig ned, avslutter Kristiansen.Les også: Analytiker: Aksjen kan stupe 40-50 prosent

questerre
Nyheter
Børs