Star Bulk er «back in black»

Den greske tørrbulkgiganten har snudd skuta helt rundt. Nå renner pengene inn.

Tørrbulkrederiet Star Bulk, som er børsnotert i USA, vokser seg stadig større. I april inngikk rederiet en avtale med det italienske rederiet Augustea og kapitalforvaltningselskapet York Capital Management om å kjøpe Augusteas flåte på 16 bulkskip.Én måned senere ble det annonsert at Star Bulk tar over hele flåten til den norske konkurrenten Songa Bulk som ble etablert av Arne Blystad og Hermann Billung høsten 2016.Transaksjonen som ble velsignet av Songa Bulk-aksjonærene på generalforsamlingen 5. juni, gjør at Star Bulk-flåten øker med ytterligere 15 moderne bulkskip.Samtidig som Songa Bulk-kjøpet ble annonsert, kunne rederiet melde at det hadde inngått en avtale med et datterselskap av Oaktree Capital Management om å kjøpe tre skip av typen Newcastlemax som er under konstruksjonNår alle disse kjøpene har gått igjennom, og de tre nybyggene er levert vil, rederiet ha en flåte på totalt 108 bulkskip der det eldste er fra 2007. InntektsdoblingStar Bulk-flåten har også økt betydelig det seneste året.Fra første kvartal i fjor til første kvartal i år økte flåten med fem skip. Den gjennomsnittlige flåten i kvartalet var dermed på 72 skip.Kombinert med høyere rater, førte det til at rederiet med Petros Pappas bak roret, nær doblet inntektene fra 65 millioner dollar første kvartal 2017 til 121 millioner dollar i årets første kvartal.De oppnådde TCE-ratene økte fra 8.156 dollar pr. fartøy pr. dag i snitt, til 12.586 dollar pr. dag.Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) ble mer enn tredoblet fra drøyt 14 millioner dollar til snut 45 millioner dollar i årets første tremåneders periode.På bunnlinjen satt rederiet igjen med et overskudd justert for engangseffekter på 11,9 millioner dollar, mot et underskudd på 12,9 millioner dollar i samme periode i fjor.- Vi er fornøyde med å rapportere nok et lønnsomt kvartal, spesielt gjennom den sesongmessig svake perioden av året, sier Pappas.For inneværende kvartal har det greske rederiet booket 88 prosent av dagene til en gjennomsnittlig TCE-rate på 12.758 dollar pr. dag.Når det gjelder rederiets Capesize-flåte er 74 prosent av disse båtene sluttet til gjennomsnittlige TCE-rater på 15.825 dollar pr. dag.


Les også