Tradere flokker seg om oljen

Store bevegelser i oljeprisen denne uken gir tradere tro på gode fortjenestemuligheter fremover. Veien videre kan bli vel så volatil, mener CMC Markets' Henrik Sommerfelt.

FILE - This Saturday, Sept. 10, 2011 file photo shows an oil rig near the town of Usinsk, 1500 km (930 miles) northeast of Moscow, Russia. Russia and Saudi Arabia said Monday May 15, 2017, they want to extend oil production cuts through the first quarter of 2018, in a move the two major producers say would support the market price. (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File) Dmitry Lovetsky
Børs

Med unntak av denne uken, har oljeprisen steget jevnt siden midten av februar og bikket på nasjonaldagen 80 dollar fatet for første gang siden 2014.Årsaken til den bratte oppgangen er ifølge CMC Markets' Henrik Sommerfelt i stor grad geopolitisk uro hos flere av verdens største oljeprodusenter, svekket produksjonskapasitet i Venezuela og OPECs restriktive produksjonspolitikk.«Denne uken falt imidlertid oljeprisen fra snaut 80 dollar til under 75 dollar, før den tok seg noe opp igjen mot helgen. Årsaken er Saudi-Arabias og Russlands uttalelser sist fredag, hvor landenes energiministre erklærte at OPECs produksjonskutt kan reduseres fremover», skriver Sommerfelt.Dette mener han er blant annet i Donald Trumps interesse, som frykter at «for høy» oljepris vil medføre at folk slutter å kjøpe amerikanske bensindrevne biler. Russlands energiminister presiserte blant annet at de OPEC-ledede kuttene i praksis har vært større enn planlagt ettersom Venezuela, har pumpet opp mindre enn forventet.«Hvor mye utvinningen vil øke blir neppe bli kjent før OPEC-møtet i slutten juni, men markedets reaksjon tyder på at man forventer et større tilbud fremover», skriver strategen.Putins uttalelse påvirkerEn av faktorene som bidrar til å senke tiltroen til styrken i oljeprisen er ifølge Sommerfelt Putins uttalelse om at en oljepris på 60 dollar fatet hadde vært optimalt. Liknende uttalelser har også kommet fra Saudi-Arabia, Irak, Kuwait og Iran.«På den annen side vet vi at verdens største oljeselskap, Saudi-Arabiske Saudi Aremco, står foran en børsnotering i 2019 og at Saudi-Arabia, som står for om lag 12 prosent av verdens oljeproduksjon, neppe vil ønske å bidra til at oljeprisen blir for lav i forkant av noteringen».Mange tror derfor at OPEC-møtet i slutten av juni vil forsikre markedet om at produksjonen fortsatt vil bli kontrollert og at oljelagrene vil fortsette å falle.  En annen faktor som taler for høyere oljepris er ifølge strategen at flere oljeanalytikere denne uken tror verdensetterspørselen etter olje vil være større enn tilbudet, selv om OPEC skulle fjerne kuttene sine.«En av årsakene som trekkes frem er den høye ledetiden i markedet, og at vi fortsatt i noen år fremover vil være preget av investeringskollapsen vi så i kjølevannet av oljeprisfallet i 2014».Kan ikke øke tilbudetEt annet poeng er at flere av verdens store oljeprodusenter, som Venezuela, Mexico og Angola, ikke har hatt frivillige kutt i produksjonen og derfor ikke vil være i stand til å øke tilbudet slik Russland og Saudi-Arabia foreslår.«Uansett hvilken vei oljeprisen går fremover, vil tradere hos CMC Markets kunne hente gevinster på bevegelser gjennom handel i CFDer; contracts for difference. Fredag ettermiddag var posisjonsverdien til selskapets kunder som er eksponert mot bevegelser i oljeprisen forholdsvis jevnt fordelt mellom long og short» kommenterer Sommerfelt. I tillegg til oljeprisen er tradere kommende uke ifølge strategen spente på BNP og PMI-tall for eurosonen, og ikke minst boligprisstatistikken for mai som Eiendom Norge presenterer tirsdag.

putin
oljepris
olje
cmc markets
Nyheter
Børs