Denne Buffet-indikatoren tyder på at et krakk kan komme

Viser høyere nivåer enn før finanskrisen og dotcom boblen.

Investorlegende Warren Buffet og hans team i Berkshire Hathaway bruker mange ulike størrelser og indikatorer når de skal plukke ut aksjer.Buffet selv har riktignok en indikator som han mener er den beste for aksjeverdsettelse, og den har derfor fått tilnavnet «Buffet indicator». Denne tyder nå på at et krakk i aksjemarkedet kan komme.«Buffet-indicator»Mangemilliardærens favoritt-indikator brukes for å få et overordnet bilde av verdsettelsen til aksjemarkedet. Den beregnes ved å summere markedsverdien til alle amerikanske aksjer, og deretter dividere dette tallet på BNP. Hvis indikatoren faller under 80-90 prosent har det indikert at aksjer er historisk sett billige. Dersom den er langt over 100 prosent tyder det på at aksjer er dyre.I et nøtteskall så forteller altså indikatoren om dagens aksjemarked er dyrt i en historisk kontekst.Hva sier indikatoren nå?Ifølge Matthew Frankel i The Motley Fool er indikatoren nå på 149 prosent, som er det høyeste noensinne.Til sammenligning var indikatoren på rundt 145 prosent like før dotcom boblen sprakk, og 110 prosent like før finanskrisen.I følge Frankel er det riktignok gode grunner for at verdsettelsene nå er høye. Han nevner blant annet lave bedriftsskatter, lave renter, liten arbeidsledighet og sterk bedriftsinntjening.Han understreker at selv om indikatoren fungerer godt for å gi et overordnet bilde av prisingen på aksjemarkedet, bør den ikke alene bestemme om du skal kjøpe eller selge aksjer.- Det er ikke så enkelt at du bare kan ha en eller to formler for å si om markedet er over- eller underpriset, sa Buffet i 2017 på spørsmål om indikatoren.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også