Donald Trump truer med gigantisk toll

Donald Trumps administrasjon har offisielt innført nye tollsatser på importvarer for 34 milliarder dollar fra Kina, melder internasjonale medier fredag.Tollsatsene rammer i denne omgang produkter maskiner, elektronikk og høyteknologisk utstyr, inkludert biler, harddisker og LED-skjermer.Samtidig truer USAs president med å utvide tollen til importvarer for hele 500 milliarder dollar.Trump-skremmeskuddKommentarene kom ifølge Financial Times under Trumps besøk i Montana.- Om to uker innfører vi toll på varer for 16 milliarder dollar, og som dere vet planlegger vi toll på 200 milliarder dollar til, og deretter har vi ytterligere 300 milliarder dollar i bero, sa Trump ifølge Reuters til pressen.En respons fra Kina er ventet å komme like etter at USA har startet innkrevingen (klokken 06:00 norsk tid). Responsen vil trolig dreie seg om USAs eksport av svinekjøtt, soyabønner og biler til Kina.Kinesiske statlige medier fyrer løs mot Trump-administrasjonen, og beskylder dem ifølge nyhetsbyrået for å oppføre seg som «en gjeng gangstere».- USA har brutt reglene til Verdens handelsorganisasjon og innledet den største handelskrigen i økonomisk historie, heter det i en uttalelse fra Kinas handelsdepartement som ble sendt ut rett etter at tollen trådte i kraft.Kina er USAs største handelspartner, og USA mener innføringen av toll er nødvendig for å rette opp den skjeve handelsbalansen mellom de to landene.Kina ned, Japan oppPilene peker ikke overraskende nedover på børsene i Shanghai, men large cap-indeksen CSI 300 faller ikke mer enn 0,1 prosent. Shanghai Composite går tilbake 0,3 prosent.I Hong Kong er Hang Seng ned 0,5 prosent.Straits Times-indeksen i Singapore reagerer sterkest, og står i minus 2,2 prosent.I Tokyo stiger derimot Nikkei én prosent til 21.753,46, mens den bredere Topix-indeksen klatrer 0,9 prosent til 1.691,17.Japanske børser revansjerer seg dermed etter tre dager med fall. Bil- og farmasiaksjer viser vei, og Toyota stiger 1,7 prosent.Andre lyspunkter i Asia- og Stillehavsregionen er Kospi-indeksen i Sør-Korea, samt Sydney-børsen. De to er opp hhv. 0,2 og 0,9 prosent, anført av materialer og telekom.Asia-oversikten her.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også