Fredagens vinner i fritt fall

Svak utvikling for Oslo Børs mandag.

Mandag er utviklingen svakt negativ på Oslo Børs. I skrivende stund er hovedindeksen ned 0,14 prosent til 891,57 poeng.Så langt er det handlet aksjer og egenkapitalbevis for 1,15 milliarder kroner.Store selskaper som Yara og Marine Harvest stiger henholdsvis 0,88 og 1,05 prosent mens Telenor faller 0,87 prosent. Det er nedgang på de europeiske børsene, og FTSE- og DAX-indeksen faller med henholdsvis 0,17 og 0,18 prosent.Dollaren er relativt flat, og EURUSD står i 1,1680.OljeprisenOljeprisen er relativt stabil mandag, med både WTI-futures og Brentoljen litt opp. Handelsuro mellom Kina og USA fortsetter å prege markedet.Brentoljen handles mandag til 74,63 dollar fatet, opp 0,4 prosent, mens WTI-oljen stiger 0,61 prosent til 69,52 dollar fatet.- Bekymringer rundt handelskrigene mellom USA og Kina fortsetter å tynge prisene, mens stansen i Saudi-forsendelser gjennom Rødehavet tilsynelatende har unnlatt å gi en "bullish fillip", sier tradingsjef Stephen Innes i OANDA Brokerage ifølge Reuters.For øvrig viste Baker Hughes' riggtelling for USA en økning på to rigger på ukesbasis, mens det i Canada var tolv flere rigger enn foregående uke.DetaljhandelenOmsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 2,9 prosent fra mai til juni i år, viser sesongjusterte tall, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).Dette skjer etter en oppgang på 2,0 prosent fra april til mai.- Nedgangen i det sesongjusterte omsetningsvolumet fra mai til juni ble særlig drevet av butikkhandel med klær og dagligvarer. Butikker med salg av byggevarer opplevde også nedgang i denne perioden, skriver SSB.Kjersti Haugland, sjefsøkonom DNB Markets, tror ikke dette nøkkeltallet vil påvirke Norges Bank nevneverdig.- Norges Bank får neppe panikk av dette, trenden er positiv, og varekonsumet i andre kvartal økte med 1,5 prosent etter fall i første kvartal. Etter en særdeles sterk snuoperasjon i prisene fra i vår roet det seg i juni. Nå spørs det om dette kun var et hvileskjær, eller starten på en mer moderat prisutvikling»Husholdningenes varekonsum falt 0,8 prosent fra april til juni 2018.Aksjer som Kid og Europris er ned henholdsvis 1,50 og 0,24 prosent, mens XXL stiger 0,81 prosent.Svensk BNPDen svenske økonomien viser styrke og veksten overrasker på oppsiden.Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) steg 1,0 prosent på kvartalsbasis i andre kvartal 2018.Analytikerne ventet på forhånd en vekst i bruttonasjonalproduktet på 0,4 prosent på kvartalsbasis, ifølge estimater innhentet av SME Direkt.På årsbasis steg BNP med 3,3 prosent. Det var ventet en oppgang på 2,5 prosent.At veksten overrasker på oppsiden kan gi den svenske Riksbanken handlingsrom til å heve styringsrenten fra dagens minus 0,5 prosent.Kongsberg AutomotiveFredag slapp Kongsberg Automotive tall for andre kvartal 2018. Både analytikere og markedet tok varmt i mot rapporten, og aksjen steg med hele 10,56 prosent fredag.Mandag ser det ut til at investorene har endret mening. Kongsberg Automotive-aksjen handles for 9,77 kroner, ned hele 7,48 prosent. Dermed har nesten hele oppgangen fra forrige uke blitt borte.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også