Kjempesmell for Sembcorp Marine etter riggsalg

Til tross for en kraftig inntektsøkning, tapte det Singapore-baserte verftet nær 500 mill. etter salget av rigg som John Fredriksen bestilte i 2012. 

Den Singapore-baserte verftsgiganten Sembcorp Marine kunne rapportere om en økning i inntektene på hele 250 prosent i andre kvartal.Inntektene beløp seg til 1,63 milliarder dollar, sammenlignet med 649 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor.Inntektsøkningen skyldes blant annet en høyere andel realiserte inntekter i forbindelse med byggingen av boreskip for Transocean og Johan Castberg-FPSOen.At verftet fikk levert ytterligere to oppjekkbare rigger til Tor Olav Trøims Borr Drilling bidro også til den betydelige inntektsøkningen, og det samme gjorde salget av den halvt nedsenkbare boreriggen «West Rigel» for 500 millioner dollar.Tap på riggsalgSalget av «West Rigel» som nå eies av Hayfin Capital Management og Transocean, hadde imidlertid svært negativ påvirkning på bunnlinjen.Gigantverftet måtte bokføre et tap på 27 millioner dollar, tilsvarende rundt 220 millioner kroner, knyttet til salget av riggen som opprinnelig ble bestilt av North Atlantic Drilling, og nå har fått navnet «Transocean Norge».Les også: Transocean blir medeier i West RigelSammen med redusert aktivitet generelt, og spesielt innen bygging av oljeplattformer, endte resultatet etter skatt på minus 56 millioner dollar i andre kvartal i år, mot et positivt resultat på fem millioner dollar i samme periode i fjor.Verftet skriver i rapporten at investeringene i leting og produksjon fortsetter å øke internasjonalt med sterkere oljepriser i første halvår 2018.Når det gjelder ordrer etter nye offshore rigger, er det ventet at det vil ta litt tid før det kommer et oppsving siden markedet fortsatt er preget av overkapasitet, spesielt for oppjekkbare rigger.Det er imidlertid noen «lommer» av begynnende etterspørsel etter rigger for bruk på dypt- og mellomdypt vann, skriver verftet.I februar i år la riggselskapet Awilco Drilling inn den første nybyggordren i «midwater»-segmentet på fire år da de bestilte en halvt nedsenkbar «harsh environment»-rigg for 425 millioner dollar.Det var riktignok fra Keppel FELS-verftet, en av Sembcorps argeste konkurrenter, som også er basert i Singapore.Les også: Henter 500 mill. – kjøper ny riggHar nok cashI løpet av første halvår har verftet sikret seg ordrer verdt totalt 730 millioner dollar, og ved utgangen av andre kvartal hadde verftet en netto ordrereserve på 7,3 milliarder dollar, eller om lag 60 milliarder kroner.Justert for ordrene knyttet til boreskip fra SETE Brazil som er under konkursbeskyttelse, var ordrereserven på 4,2 millioner dollar, tilsvarende 35 millioner kroner.Majoriteten av nye ordrer har vært for offshore produksjonsprosjekter, opplyses det.Økt ordrebok til tross, verftet ser ikke veldig lyst på den nærmeste fremtiden.- Det totale forretningsvolumet og aktiviteten til gruppen er forventet å forbli lavt de neste kvartalene, heter det i rapporten.Det opplyses at trenden med negative driftsresultater vil fortsette på kort sikt, men det understrekes at verftet har tilstrekkelig med kontanter i bakhånd. - Vi vil aktivt søke etter å gjøre om så mange forespørsler som mulig til nye ordrer, utfører eksisterende ordrer effektivt og posisjonere gruppen på et bra vis for oppsvinget til industrien, skriver verftet.