Kursfest etter ny oljefusjon: - Ikke akkurat dagligdags

I likhet med eierne, kan långiverne til Point Resources smile hele veien til banken etter nyheten om at selskapet skal slås sammen med Eni Norge.

Børs

Investorene tok bølgen for mandagens nyhet om at oljeselskapene Eni Norge og HitecVision-eide Point Resources skal fusjoneres til en ny stor spiller på norsk sokkel; Vår Energi.Det nye oljeselskapet som blir det fjerde største på norsk sokkel, vil eies med 69,6 prosent av Eni og 30,4 prosent av HitecVision. Administrerende direktør blir Kristin F. Kragseth.- Dette er åpenbart gode nyheter for obligasjonseierne, fastslår forvalter Erlend Lødemel i Fondsfinans overfor Hegnar.no.Point Resources som ble etablert av HitecVision i 2016, utstedte i mars i år et senior usikret obligasjonslån på 250 millioner dollar, eller om lag to milliarder kroner, i det norske markedet med forfall i september 2024 og en fast kupongrente på 8,5 prosent.   Lånet utgjør den største posten til Fondsfinans-fondene Fondsfinans Kreditt og Fondsfinans High Yield som begge forvaltes av Lødemel. Fusjonsnyheten ga Point-obligasjonen en kjempeboost.Mandag ettermiddag ble lånet omsatt for kurs 111,50, noe som tilsvarte en dagsoppgang på hele 11,4 prosent. Siden plasseringen i mars har markedet sendt obligasjonslånet opp rundt 14,5 prosent.- Det er ikke akkurat dagligdags, sier Lødemel som mener at Point Resources nå blir en del av et selskap som kan sammenlignes med Aker BP, og at det derfor er rom for ytterligere oppgang.- Om obligasjonene i Point skal gi samme rente som obligasjonene i Aker BP, må kursen etter vårt syn stige med ytterligere fem prosent, sier han.Etter uttalelsen til Lødemel har obligasjonene fortsatt å stige i verdi, og dermed har investorene allerede en betydelig gevinst, selv før utbetalinger av rentekuponger har funnet sted.Synd for markedetNils Hast, forvalter i Odin-fondene som også har satset på obligasjoner i Point Resources gjennom obligasjonsfondet Odin Kreditt, deler synet til Lødemel om at fusjonen er bra for selskapets långivere.«Very good news for Odin Kreditt», twitret han rett etter at fusjonen ble annonsert.Ved utgangen av mai eide Odin Kreditt Point-obligasjoner med en verdi på om lag 20 millioner kroner, noe som da utgjorde omtrent 0,8 prosent av fondets totale verdi.- Vi ser det som positivt, da vi blir långivere til et større og mer solid selskap, sier Hast til Hegnar.no.Det ventes at Vår Energis produksjon vil nå 250.000 fat oljeekvivalenter per dag innen 2023, og det planlegges investeringer på mer enn 65 milliarder kroner de neste fem årene.«Selskapets størrelse på norsk sokkel vil også gi nye muligheter til å utvide porteføljen gjennom både fremtidige konsesjonsrunder og oppkjøp», het det i en pressemelding.Hast tror imidlertid ikke at eierne av Point-obligasjoner vil få gleden av å være nettopp det frem til forfall i 2024.- Det er nok sannsynlig at ENI og Vår Energi ønsker å ta ut vårt obligasjonslån. I så måte er det synd fordi en bra obligasjonsutsteder forsvinner fra markedet, resonnerer Odin-forvalteren som mener fusjonen er et smart trekk for Point Resources og eierne HitecVision.- Nå står de mer stødig, noe som kan være bra gitt den volatile oljeprisen, sier han.Liker oljeBåde Hast i Odin og Lødemel i Fondsfinans trekker frem rene oljeselskaper som noe de liker svært godt for øyeblikket. Begge forvalterne har flere slike i sine porteføljer.- Vi har den siste tiden økt våre investeringer i oljeselskaper, av den grunn at vi har ment at markedsprisingen ikke har holdt tritt med oljeprisen, sier Lødemel.I tillegg til Point Resources, trekkes det Trondheims-baserte oljeselskapet Okea, som ble etablert av den kjente oljetoppen Erik Haugane og tidligere olje- og energiminister Ola Borten-Moe i 2015, frem som en favoritt av både Hast og Lødemel.Lødemel viser til at Okea nylig utstedte et nytt obligasjonslån på 180 millioner dollar, tilsvarende nær 1,5 milliarder kroner, for å finansiere oppkjøpet av Shells andeler i Draugen og Gjøa.- Selskapet skaffer seg dermed betydelig kontantstrøm som kan brukes til nye feltinvesteringer. Vi liker dessuten at obligasjonene har førsteprioritets pant, og tror de vil gi god avkastning, uavhengig av om Okea senere blir involvert i en fusjons- eller oppkjøpsprosess, sier Lødemel.Hast fremhever også Faroe Petroleum og Siccar Point Energy som to oljeselskaper han har stor tro på fremover.Fondsfinans har også de to sistnevnte selskapene i porteføljen.

point resources
eni norge
vår energi
obligasjonslån
nils hast
erlend lødemel
odin
fondsfinans
obligasjonsfond
oppkjøpsfond
norsk sokkel
hitecvision
obligasjonsmarkedet
fusjon
Nyheter
Børs