Lover krisepakke til tollrammede bønder

USAs regjering erkjenner at den aggressive handelspolitikken rammer amerikanere og lover krisepakke til bønder som rammes av Donald Trumps økte tollsatser.

Foto: Scanpix
Børs
Hjelpen skal komme både i form av direkte utbetalinger til bøndene, og tilbud om å selge overskuddsprodukter til den amerikanske regjeringen, opplyser landbruksminister Sonny Perdue tirsdag.Krisepakken er et tegn på at Trump planlegger en fortsatt opptrapping av tolldisputtene med Kina og andre handelspartnere verden rundt, skriver .Samtidig innebærer tiltaket at regjeringen for første gang erkjenner at USAs aggressive tollpolitikk rammer amerikanere.Trumps landbruksminister legger imidlertid skylda på handelspartnerne for situasjonen bøndene i USA nå har havnet i.Soya og svin– Dette skal hjelpe bønder i møte med handelsskadene som er forårsaket av ulovlig gjengjeldelsestoll, sier Perdue.Trump-regjeringen har innført toll på kinesiske importvarer verdt over 270 milliarder kroner. Kina har gjengjeldt tiltaket med toll på blant annet soyabønner og svinekjøtt. Det rammer bønder i Midtvesten, en region der Trump har mange velgere.Bistanden til bøndene ble kunngjort mens Trump var på besøk i Kansas City, som ligger i et kjerneområde for amerikansk jordbruk.Nye truslerTrump gjentok senest tirsdag at toll er et gode, og han truet igjen med å øke tollsatsene.Bistanden fra Washington omtales som kortsiktig og er rettet mot produsenter av blant annet soya, svin, meieriprodukter, ris og nøtter. Slike produkter rammes av toll som USAs handelspartnere har innført som svar på nye amerikanske tollsatser.Presidenten har truet med å innføre toll på flere kinesiske varer verdt opptil 4.000 milliarder kroner, noe som vil innebære en kraftig opptrapping av handelskonflikten mellom verdens to største økonomier.Juncker-besøkOnsdag får Trump besøk av EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, som skal forsøke å overtale presidenten til å la være å innføre ekstratoll på biler og bildeler fra europeiske land.Forholdet mellom EU og USA er anstrengt etter at Trump i vår innførte ekstratoll på import av aluminium og stål. EU har svart med å øke tollen på en rekke industri- og forbruksvarer fra USA.Reaksjonene på krisepakken til landbruket er blandet i USA. Flere politikere kritiserer den som «velferd til bønder», mens bøndenes interesseorganisasjoner ber om en mer varig løsning.(©NTB)