Marine Harvest kan miste konsesjon etter lakserømming

Marine Harvest risikerer konsesjonstap og bøter etter at en vinterstorm i Chile førte til at om lag 700.000 laks rømte, ifølge den spanske avisa El Pais.

I begynnelsen av juli ble anlegget Punta Redonda i Chile utsatt for uvær som førte til «betydelig rømming» av fisk. I etterkant har anlegget blitt tømt, og selskapet har selv etter en telling meldt om at snaut 700.000 fisk har rømt, skriver E24.Ifølge Greenpeace var tallet for hele fjoråret 212.000 rømte fisk i Chile.– Vi ser svært alvorlig på situasjonen og gjør det vi kan for å begrense skadene etter rømmingen. Vi samarbeider med lokale fiskere for å fange så mye som mulig av fisken som har rømt, skriver kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest i en epost til nettavisa.Oppdrettsselskapet skal ha fått en frist på 30 dager til å fange minst 10 prosent av den rømte laksen for å unngå sanksjoner. Selskapet risikerer både å miste konsesjonen og bøter som følge av rømmingen.Ifølge El Pais kan en domstol tvinge selskapet til å betale 220.000 dollar, eller 1,8 millioner kroner, for miljøskader. Så langt er bare 5,7 prosent av den rømte fisken fanget, ifølge nyhetsbyrået AFP.Marine Harvest opplyser at oppdrettsanlegget Punta Redonda ble levert i fjor og er konstruert for å tåle hardt vær.– Vi undersøker, sammen med relevante myndigheter og leverandører, hvordan dette kunne skje, og vi går nøye gjennom alle våre sjøanlegg, forsikrer Hjetland.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også