<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ola Mæle trosser «armageddon» i klesbransjen

Mens Ola Mæle beskriver eiendoms-investeringene som utviklingsmasochisme, trosser han en norsk klesbransje i fritt fall.

    Publisert 7. juli 2018 kl. 09.06
    Oppdatert 7. juli 2018 klokken 09.07
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 446 ord

    (Finansavisen): - Jeg er en utviklingsmasochist som liker å plage meg selv. Der har du dagens nye ord, sier Ola Mæle til Finansavisen.Regnskapene til Ola Mæle er utfordrende å lese. Ved første øyekast renner det penger ut av investeringsselskapet Sjølyst Utvikling, men investoren er ikke enig.Blør av «evighetsprosjekt»- Vi har ikke realisert noen større ting i 2017 bortsett fra salget av en eiendom. Jeg har en hang til å engasjere meg i utviklingsprosjekter, som Drammen Travbane. Der har vi holdt på i 13 år! Til slutt blir du helt nummen på tid.Sjølyst Utvikling hadde driftsinntekter på 5,8 millioner kroner, mens driftsresultatet var negativt med 12,3 millioner, ifølge avisen.Morselskapet, Bjerke Industrier, økte driftsinntektene fra 194.000 kroner til 16 millioner kroner. Driftsresultatet økte fra minus 800.000 kroner til 15,2 millioner.At det ser magert ut skyldes ifølge Mæle at han involverer seg i evigvarende prosjekter.- Det går litt i rykk og napp, men nå er det blitt lite rykk. Jeg er helt enig med deg om du hadde tenkt å si det, sier han til avisen.Mæle forteller til avisen at det fort tar 10 år å utvikle et eiendomsprosjekt av typen de involverer seg i. Underveis går det fort 10–15 millioner kroner til arkitekter, konsulenter og entreprenører. Inntektene kommer først når prosjektene realiseres.Trått i hestTravbanen det er snakk om ligger på Åssiden i Drammen. Her bygges et nytt bydelssentrum gjennom Sjølyst Utvikling sammen med Buskerud Travselskap. Selskapet fusjonerte i fjor eierinteressene i et nytt selskap som har 54 prosent av utbyggingspotensiale av en 130 mål stor tomt. Samtidig bygger Mæle sammen med Statskog en helsebydel på Kalnes i Sarpsborg gjennom Bjerke Industrier.- Det er et konsept som utvikles ikke ulikt det Arve Nyhus har investert i ved Karolinska Instituttet i Stockholm. Man må generelt se mer på hva de gjør i Sverige, sier han til avisen.- Armageddon i klesbransjen- Follestad går bra, selv om det er forbedringspotensiale der også, sier Mæle. Han er nesten fornøyd. Follestad Trend, som Mæle eier 50 prosent av, hadde ifølge avisen driftsinntekter i 2017 på 190 millioner, og et driftsresultat på 11 millioner kroner.- Det er armageddon i klesbransjen. Mange opplever barske tider. Det har flere årsaker, forteller han til avisen.Alle peker på at netthandelen ødelegger for vanlige butikker. Det kjenner ikke Mæle seg helt igjen i.- Vi har hatt en massiv overetablering av handelsareal. Det er dobbelt så mye butikkareal å rusle rundt på i Norge pr. innbygger som noe annet land i Europa. Så har kjedene hengt seg på de nye sentrene og resultatet er at det er utviklet alt for mange butikker, forklarer han til avisen.- Mange har ofte marginer på 7–8 prosent. Da sliter du om 10 prosent av inntektene forsvinner, ifølge Mæle.