REC-smell på rød børs

Donald Trump senket det meste.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 891,04 onsdag, etter en nedgang på 0,9 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.878 millioner kroner.USAs president Donald Trump trapper opp handelskrigen, og Wall Street har åpnet nervøst .Europa så rødtDen samme Trump har på NATO-toppmøtet i dag gått i strupen på Tyskland og Angela Merkel .Produsentprisene i USA steg litt mer enn ventet i juni, mens engroslagrene steg 0,6 prosent i mai, mot ventet 0,5 prosent.Toneangivende Europa-børser trakk også nedover.Tyske DAX falt 1,5 prosent, franske CAC 40 1,5 prosent og britiske FTSE 100 1,4 prosent.Vi tar også med at Canadas sentralbank i dag satte styringsrenten opp fra 1,25 til 1,50 prosent, som ventet.Trapper opp handelskrig- Ytterligere tollskjerpelser overfor Kina har nylig blitt varslet av Trump. Denne gangen er varenes verdi 200 milliarder dollar, det vil si syv ganger større enn tollskjerpelsene som allerede er innført. Med andre ord ser handelskrigen ut til å fortsette med full styrke, oppsummerte analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i morges.Kina var ikke sene med å varsle mottiltak.- Dette er en kamp mellom unilateralisme og multilateralisme, proteksjonisme og frihandel, makt og regler, sa Hua Chunying, en talskvinne for Kinas utenriksdepartement, ifølge Reuters på en briefing onsdag.Kina snakker om «kvalitative tiltak», noe amerikanske virksomheter i Kina kan bety alt fra opptrapping av inspeksjoner, utsettelser av investeringstilsagn og til og med forbrukerboikott.- Kina kan også begrense kinesiske turisters USA-besøk - av et statlig næringslivsmedium verdsatt til 115 milliarder dollar, eller selge noen av sine amerikanske statsobligasjoner, skriver Kina-økonom Iris Pang hos ING i Hong Kong ifølge nyhetsbyrået i et notat.Oljeprisen ser rødtUSAs opptrapping av handelskrigen preger også oljemarkedet.Brent-oljen bryter gårsdagens trend og faller onsdag ettermiddag 1,8 prosent til 77,45 dollar, noe som også er ned fra rundt 79 dollar ved stengetid på Oslo Børs i går. WTI-oljen trekker ned 0,9 prosent til 73,44 dollar.- Handelsbekymringer biter i dag. Hvis denne tollen innføres, vil den påvirke global vekst og etterspørsel, sier sjefstrateg Michael McCarthy i CMC Markets til Reuters.Oljeaksjer tyngetPå Oslo Børs tynget Equinor med å falle 1,9 prosent til 221,20 kroner på dagens suverent høyeste volum. Ellers i olje steg Aker BP 0,3 prosent til 318,40 kroner, mens DNO gikk tilbake 2,0 prosent til 15,55 kroner. Investtech vurderer sistnevnte som en svak kjøpskandidat .Olje og oljeservice tynget generelt, og energi-indeksen trakk ned 1,5 prosent.Subsea 7 falt 1,4 prosent til 128,20 kroner, mens BW Offshore endte ned 3,1 prosent til 39,10 kroner.Kværner endte nokså høyt på taperlisten, og ble straffet med et kursfall på 4,7 prosent til 15,44 kroner etter dagens kvartalstall .Seismikk var et lyspunkt, med PGS og TGS i pluss hhv. 0,7 prosent til 39,37 kroner og 0,6 prosent til 319 kroner.Interesse for riggjuvelTallene fra Fred. Olsen Energy var nitrist lesning, og aksjen falt 7,3 prosent til 5,83 kroner.Finansdirektør Hjalmar Krogseth Moe erkjente ifølge TDN Direkt på dagens presentasjonen at selskapet er i brudd med lånebetingelsene, men selskapet betegner samtidig samtalene med kreditorene om å få til en langsiktig, finansiell løsning som «konstruktive».Håpet er at en slik løsning kan sikre drift frem til en evt. markedsinnhenting, som toppsjef Ivar Brandvold venter seg i 2019.- Vi mener innhentingen har startet, men jeg tror ikke vi får en veldig dramatisk bedring. Vi vil ikke se en repetisjon av forrige syklus, da oljeselskapene er forsiktige med investeringene og ønsker kontroll på kostnadsutviklingen. Derfor tror jeg på en gradvis økning, og at investeringsnivået i forhold til tilbud og etterspørsel vil være for lavt en periode fremover, sier han til nyhetsbyrået.Samtidig merker Fred. Olsen Energy stor interesse rundt sin kronjuvel Bolette Dolphin.Lei Hydro-smellBlant tungvektere ellers merker vi oss at Norsk Hydro utmerket seg negativt med et fall på 2,6 prosent til 46,80 kroner.Sparebank 1 Markets viste til usikkerheten rundt handelskrigen mellom USA og Kina da meglerhuset tok aksjen ut av sin anbefalte portefølje for noen uker siden, og alumimiumprisene reagerte negativt onsdag. Faktisk er råvarer generelt nesten i fritt fall , noe som historisk sett har vært et dårlig tegn.Et selskap som lenge har merket handelskonflikter mellom USA og Kina på kroppen, er REC Silicon. Markedet reagerte onsdag med å sende aksjen ned 7,4 prosent til 83 øre.For øvrig falt Frontline 4,8 prosent til 45,02 kroner, mens Elkem trakk ned 2,8 prosent til 36,89 kroner.På den positive siden merker vi oss Entra, som steg 2,8 prosent til 115,80 kroner etter dagens kvartalstall .Øvrige positive tungvektere er ikke lette å finne, med unntak av DNB og Marine Harvest, som steg hhv. 0,3 prosent til 162,65 kroner og 0,2 prosent til 167,35 kroner.Fett Songa-utbytteTaperlisten toppes av Songa Bulk, som endte ned 78,6 prosent (32,46 kroner) til 8,84 kroner.Aksjen gikk i dag eksklusive utbytte på 4,2108 dollar (ca. 34 kroner), og endte i realiteten dermed opp. Star Bulk varslet fredag kveld at kjøpet av 15 tørrbulkskip fra Songa Bulk var gjennomført .Songa Bulk-aksjonærene deler dermed på 1,19 milliarder kroner.Napatech gikk i dag eksklusive tegningsretter og falt 45,7 prosent til 5,00 kroner, mens Merkur Market-duoen Induct og Target EveryOne falt hhv. 27 og 21 prosent på beskjedne volumer.I toppen av vinnerlisten steg Oceanteam aller mest med sine 20,0 prosent til 90 øre, mens Wilson la på seg 18,9 prosent til 22 kroner.Bergen Group steg 3,2 prosent til 1,79 kroner, dagen etter at Bergen Group Sjøsterk ble tildelt kontrakt på produksjon av betonglekter til havbruksnæringen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også