Nytt storoppkjøp i rigg skal være på trappene

I vår åpnet Odfjell Drilling for å skille ut riggene i eget selskap. Nå står visstnok en kjøper og skraper på døren.

Riggselskapet Odfjell Drilling har av flere analytikere blitt omtalt som et av riggmarkedets heteste oppkjøpskandidater med sin flåte av attraktive halvt nedsenkbare «harsh environment»-rigger.I tillegg til å eie rigger, tilbyr selskapet omfattende tjenester innen brønnteknologi og boring.Nå skal riggkjempen Transocean stå klar til å sikre seg det norske riggselskapet – nøyaktig ett år etter at kjøpet av Songa Offshore ble annonsert. Flere kilder sier til bransjenettstedet Petro.no at en transaksjon skal være nært forestående.Åpnet for oppdelingNoe som gjør et potensielt oppkjøp veldig aktuelt er grepet som ble tatt av Odfjell Drilling i mai da riggselskapet avholdt en ekstraordinær generalforsamling i forbindelse med kjøpet av den halvt nedsenkbare «harsh environment»-riggen «Deepsea Nordkapp» (tidligere Stena MidMAX).Som Hegnar.no omtalte, fremgikk det av referatet at selskapet kan komme til å gjennomføre en splitt av selskapet ved å skille den riggeiende enheten og enheten som yter boretjenester i to separate selskaper.«Som et resultat av splitten, vil enten Odfjell Rig Owning Ltd. eller Odfjell Drilling Services Ltd. bli distribuert til aksjonærene i selskapet (det utskilte selskapet), og det andre selskapet vil bli opprettholdt som et heleid datterselskap eid av selskapet», het det i referatet.Analytiker Lukas Daul i meglerhuset ABG Sundal Collier, uttalte til Hegnar.no i etterkant av generalforsamlingen at en eventuell oppdeling åpner for at potensielle kjøpere som kun er på jakt etter riggene til Odfjell Drilling, men ikke tjenestene, kan få en ny mulighet til å se på caset.- Motivet med slikt pleier å være å lage pure-play selskaper slik at investorene kan velge den eksponeringen de har mest lyst på, sa han.- Kjøperen får da bare den biten den egentlig har lyst på.Som Petro.no skriver er Transocean sannsynligvis kun ute etter riggene til Odfjell Drilling, noe en oppdeling dermed legger til rette for.