Sissener: - Musk har lagt inn en god søknad om å bli cellekamerat med Madoff

Investor Jan Petter Sissener er litt gretten etter at Tesla har steget 19 prosent den siste måneden? 

Investor Jan Petter Sissener er blitt kjent som en av de store Tesla-kritikerne i Norge. Ikke for bilene, men fordi han ikke klarer å regne hjem verdsettelsen av selskapet.Han har vært så overbevist om at den er feil at han har lånt titusenvis av Tesla-aksjer for å selge dem short. Planen har vært å kjøpe dem tilbake på en lavere kurs. Så langt har ikke dette gått så veldig bra.Sissener var en av de som kom i skikkelig short-skvis etter at Tesla steg til ny all-time high tirsdag kveld, etter at Tesla-gründer, CEO, styreleder og største eier, Elon Musk, tvitret om at han vurderte å ta selskapet av børs . Finansieringen er sikret, hevdet han i tweeten. I tillegg meldte Financial Times at Saudi-Arabias pensjonsfond (PIF) hadde kjøpt seg opp til en eierandel i Tesla, på i størrelsesorden 3 - 5 prosent, og med det ville bli en av de åtte største aksjonærene i selskapet.Musk Hater shortereTesla steg på det meste 13,3 prosent til 387,46 dollar og ny all-time high intradag tirsdag, etter at planen til Musk om å ta selskapet av børs ble lansert på twitter.Tvitringen til Musk løftet på det meste børsverdien på selskapet med hele 7,7 milliarder dollar, tilsvarende 63,4 milliarder kroner. På tirsdagens høyeste kurs var selskapet verdt 65,9 milliarder dollar, tilsvarende 540 milliarder kroner.Sjef og styrelederen i Tesla, Elon Musk, eier 33,7 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 19,8 prosent, og han hater de som shorter aksjen så inderlig at han gjør alt han kan for å straffe dem. Nå fikk han både i pose og sekk. Mens Musk tidligere har tapt stort på de som har shortet aksjen, skjøt verdien på aksjene hans også rett opp på tvittringen. De 33,7 millioner aksjene hans steg på det meste med 1,5 milliarder dollar, tilsvarende 12,3 milliarder kroner. I tillegg kom verdiøkningen på de 20 millioner opsjonene.Onsdag falt aksjen litt tilbake, til 370,24 dollar, men aksjen er likevel opp 19 prosent siden nyttår.Hele oppgangen har imidlertid kommet den siste måneden. Dette har altså skjedd i kjølvannet av at Musk, ifølge egne meldinger, tilsynelatende har sett seg så lei på de, som i hans øyner vil skade selskapet gjennom blant annet å shorte aksjen, at han vil ta selskapet av børs. Den ultimate short-skvisen.Sissener tror Musk kan bli cellekamerat med MadoffDen overraskende oppgangen i Tesla den siste måneden har rammet de mange som har shortet Tesla. Også Jan Petter Sissener i aksjefondet Canopus.Sisseners short-posisjon i Tesla er blitt viden kjent. Så sent som i april satt han med en solid gevinst, men etter oppgangen den siste måneden anslår han nå at fondet hans, Canopus, ligger inne med et tap på rundt 3,5 millioner dollar på short-veddemålet, tilsvarende knappe 29 millioner kroner. Stiger aksjen til 420 dollar kan tapet bli på nærmere 50 millioner kroner.- Har du kommet deg etter Tesla-sjokket?- Dette er et midlertidig jordskjelv? Alle kan ta et selskap av børs, og i så fall har vår vurdering vært feil, men jeg tror ikke Elon Musk kommer til å klare det, sier Sissener til Hegnar.no.Han regner med at Musk må finne 110 til 120 milliarder dollar for å få det til, og at han ikke klarer det.- Cathie Wood i Ark Investment Management spår Tesla i 4.000 dollar innen fem år. - God fornøyelse. From the top of my head tror jeg hele verdens bilindustri er verdt 1.000 milliarder dollar. Det er godt mulig han er så flink at vi alle skal kjøre Tesla, men jeg mener han har sendt en god søknad om å bli cellekamerat med Bernie Madoff, sier Sissener.Han innrømmer at hans syn på Tesla i øyeblikket kanskje er litt preget av at han ligger inne med et tap på shortposisjonen i aksjen, men at siste ord ikke er sagt enda.Hvor mye fikk Saudi vite?- Informasjonsflyten her har vært veldig skjev, og jeg ser at SEC nå stiller spørsmål rundt dette. Hvor mange har fått kjennskap til hans planer om å ta selskapet av børs? spør han. Hvor mye visste Saudi-Arabias pensjonsfond om disse planene da de kjøpte seg opp i selskapet? Dette har helt sikkert ikke gått riktig for seg. Det er tydlig at han synes Madoff trenger en cellekamerat, smeller det fra Sissener.- Dette kommer til å bli en smørje uten like, med rettsaker herfra til evigheten, sier han, og legger til at heller ikke hedgefondene kommer til å slippe dette så lett.Se også Sisseners favorittaksjer og hvordan det har gått i år Sissener får støtteHedgefondssjef Mark Spiegel, Stanphyl Capital, har lenge vært negativ til aksjen. Han sier at ingen trodde at Musk hadde sikret finansiering for å ta selskapet av børs.- Vi tror helt klart at det er en ekstremt liten sannsynlighet for at han kan få det til Han kan ikke låne pengene, til det er den finansielle stillingen for dårlig. Så det må være med egenkapital, og det er ikke nok dumme penger der ute til å kjøpe dette selskapet til en pris på 80 milliarder dollar, sier han til Financial Times.Han legger til at den eneste grunnen til å dekke inn shorten er hvis vi tror at det er stor sannsynlighet for at han kan få til en slik avtale.- Det tror ikke jeg, sier han til avisen.Med en kurs på 380 dollar er oppsiderisikoen på 40 dollar. Nedsiden er 380 dollar, hvis han går konkurs, slik jeg tror han gjør, sier Speigel.- Det er en million grunner til å shorte Tesla-aksjer. Du kan starte med det faktum at selskapet nettopp har postet det største nettotapet i selskapets historie, og at hvis konsernsjefen seriøst tar selskapet av børs på 420 dollar pr. aksje, er oppsiden tatt ut og all risikoen er på nedsiden, sier Christopher Irons, grunnleggeren av Quoth the Raven Research, til avisen- Enkelt fortalt tror jeg fortsatt ikke på selskapets evne til å være lønnsomt over tid, og jeg tror fortsatt at verdsettelsen er altfor høy. Hvis jeg taper på at selskapet blir kjøpt ut, eller tatt av børs av noen som er villig til å betale denne prisen, kan jeg slå meg til ro med det, sier han til Financial Times.Flere Tesla-nyheterProfessor tror Tesla og Musk kan bli saksøkt av mange- Dette blir et steg tilbake for TeslaSpår at Tesla kan stige til 4.000 dollar innen fem år