Uroen sprer seg i valutamarkedet

Den tyrkiske valutaen lire har opplevd et direkte krakk den siste uken, og uroen ser ut til å spre seg til andre valutaer i fremvoksende markeder.

Siden midten av januar har den tyrkiske valutaen lire svekket seg med nærmere 45 prosent sammenlignet med dollaren. Den siste uken har utviklingen virkelig eskalert, og den tyrkiske valutaen er ned nærmere 25 prosent siden torsdag i forrige uke.Tyrkia her i flere år vært en av de raskest voksende økonomiene i verden, og veksten i bruttonasjonalproduktet (BNP) i 2. kvartal var på hele 7,22 prosent, skriver CNBC. Til sammenligning vokste Kinas BNP med 6,7 prosent i tilsvarende periode. Den enorme veksten var drevet av utenlandsk gjeld, mener flere analytikere, og sammen med pengetrykkingen både fra FED og ECB har ferielandets banker og selskaper bygd opp en enorm gjeld i amerikanske dollar.Tyrkisk gjeld i utenlandsk valuta utgjør nå mer enn 50 prosent av BNP, ifølge estimater fra International Monetary Fund.Den stadig svakere tyrkiske valutaen utgjør en spiral som gjør det enda vanskeligere for landet å møte sine forpliktelser, og CNBC spekulerer i at Det internasjonale pengefondet må inn å hjelpe tyrkerne.Inflasjonen løper løpskFredag forrige uke annonsere SSB en endring i den norske konsumprisindeksen på 3,0 prosent for juli og kjerneinflasjonen kom inn på 1,4 prosent. I Tyrkia var inflasjonen for juli hele 16 prosent, mot den tyrkiske sentralbankens mål på 5 prosent.I et økonomisk klima som vi kjenner fra Norge vil slike tall rope om kraftige "hikes" i renten, men den autoritære president Erdogan ønsker at renten skal holdes lav og ifølge CNBC har han stor innflytelse på sentralbanken. - President Erdogan fortsetter å prioritere vekst og lavere renter, noe som bare vil forlenge den pågående krisen, i stedet for å la økonomien rebalanseres, sier Richard Briggs, analytiker hos CreditSights, til CNBC.Uroen sprer segUroen i liren ser ut til å ha gjort innhugg i andre valutaer fra fremvoksende økonomier.Sør-afrikanske rand var på et tidspunkt mandag ned hele 12,5 prosent mot dollaren fra torsdagens nivåer, mens den er ned 6,0 prosent i skrivende stund. Valutaen til landet har ikke vært så svak siden 2016.Den indiske rupien svekket seg til all-time low på 69,62 for en amerikansk dollar mandag. Den indiske sentralbanken har gått aktivt tilverks og intervenert for å beskytte valutaen, skriver Reuters.Ifølge CNBC er Unicredit, BBVA og BNP Paribas tre av bankene med størst eksponering i Tyrkia, og aksjene til de tre bankgigantene er ned henholdsvis 9,7, 7,9 og 4,3 prosent siden torsdag.ETFen iShares MSCI Turkey, som følger den tyrkiske indeksen, er ned hele 26 prosent siden torsdag og smått utrolige 57 prosent i 2018.Usikkerheten sprer seg også til Europa.Italia har vært viet mye oppmerksomhet de siste månedene på grunn av vaklende banker og politisk uro. Siden torsdag har den italienske 10-åringen steget fra 2,876 prosent til 3,085 prosent i skrivende stund. Prisingen på en italiensk statsobligasjon med 10 års durasjon har dermed sunket nærmere sju prosent på noen dager i kjølvannet av krisen i Tyrkia.- Yielden på italienske 10-årige statsobligasjoner stiger til det høyeste nivået på to måneder i frykt for smitteeffekt fra Tyrkia, skriver Magnus Vie Sundal, kredittstrateg i DNB Markets, på sin Twitter-konto.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også