Aksjene Peter Hermanrud holder seg unna

Eivind Yggeseth

Aksjestrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets har truffet på nesten alt i år. Før den store børsnedturen kommer, anbe­faler han blant annet å eie Bank Norwegian.

(Finansavisen.no): 2018 har vært et godt år for Peter Hermanruds spådommer. I desember i fjor spådde han børsen videre opp og anbefalte aksjer i sykliske bransjer som olje, oljeservice og shipping, samt i boligprodusentene som et veddemål på at boligprisfallet var over.Sammen med laks, er de store driverne i årets børsoppgang olje og oljeservice. Boligprodusentene Selvaag Bolig og Solon Eiendom har steget henholdsvis 40 og 30 prosent. Rederiet han var mest positiv til, Golden Ocean Group, er opp 23 prosent i år, skriver Finansavisen. Over halvveisBørsen skulle opp i rundt 1.000 poeng innen 2018 var omme, ifølge strategen, før det lange oppgangsmarkedet fikk en slutt. Da sto hovedindeksen i 800 poeng. Når det er fire måneder igjen av året, står indeksen i 914 poeng.- Er du fortsatt bull?- Jeg er fortsatt avmålt bull. Jeg tror det (børsoppgangen, red. anm.) varer en stund til, men man skal ikke ha mer aksjer enn vanlig, for vi er kommet for langt ut i syklusen. Men både inntjening og forventet inntjening stiger veldig kraftig om dagen, noe jeg tror kommer til å fortsette en stund til. Seneste år har forventet inntjening steget med 31 prosent, mer enn aksjekursene faktisk. Så Oslo Børs er blitt billigere, sier Hermanrud, ifølg avisen. Selskapene på Oslo Børs blir i snitt priset til 15 ganger estimert inntjening de neste 12 måneder, og rundt 20 ganger seneste års inntjening.- Men samtidig er pris/bok, eksklusive finans og shipping, kommet opp i 2,1, sier han.- Så fortsatt «grønt lys»?- Fortsatt grønt lys, men det trenger ikke være lenge til jeg blir nøytral.Ikke lenge igjen- Hva tror du blir enden på visa?- Uansett hva som tar knekken på det, er vi inne i en takt som ikke vil vare. Kanskje vi bare går tom for vekstdrivere? Det er ikke noe særlig mer arbeidskraft å hente, og investeringene er så høye som de kan bli. Stimuli fra skattelettene i USA vil jo gå bort. Det kan også hende handelskrigen setter en stopper for oppgangen tidligere enn ventet.- Noe vil stoppe oppgangskonjunkturen, og det vil ikke være så lenge til.- Synes du helningen på rentekurven mellom korte og lange amerikanske statsrenter er interessant?- Ja, den er ikke negativ ennå. Men den nærmer seg stadig, og den er én av tusen tegn på at vi er sent i syklusen, forteller Hermanrud til avisen. Skeptisk til olje og laksI mellomtiden anbefaler strategen å eie aksjer i blant andre Bank Norwegian, Yara, Golden Ocean, Subsea 7 og enkelte riggaksjer som Borr Drilling, Odfjell og Awilco Drilling.- Noen aksjer du holder deg unna?- Det er ganske mange. Jeg er skeptisk til Equinor og Aker BP. De er blitt for dyre. Lakseoppdretterne ser også ganske dyre ut, sier han til Finansavisen.