Analysesjef: Har du uflaks? Da må du binde renten

Norges Bank vil heve renten torsdag. Slik kan du ifølge ekspertene ta grep for å sikre privatøkonomien.

I dag er det rentemøte i Norges Bank, og i morgen - torsdag - får vi fasiten, som ifølge konsensus mest sannsynlig viser renteøkning. Det er bredt ventet at Norges Bank hever styringsrenten med 25 basispunkter til 0,75 prosent.«Det er i tråd med rentebanen fra juni møtet. Spørsmålet blir dermed hvordan den nye rentebanen blir seende ut», skrev sjefanalytiker Eric Bruce i en oppdatering mandag denne uken.Nordea Markets venter at banen blir løftet med vel 25 basispunkter mot slutten av 2019, på grunn av sterk underliggende inflasjon, svakere krone enn ventet og noe bedre utsikter for oljerelaterte næringer.«Det betyr tre til fire hevinger til innen utgangen av 2019», skrev Bruce.Bind for 10 år eller merAnalysesjef for kredittobligasjoner i Sparebank 1 Markets Pål Ringholm håper at de fleste tåler en renteøkning på 0,25 prosent.- Det får vi vel endelig håpe. De som ikke tåler uflaks må binde renten. Og bind for 10 år eller mer. Ingen av oss klarer å predikere så langt uansett, sier Ringholm til Hegnar.no.- Hvor mange rentehevinger spår du i løpet av de neste 12 månedene?- Hvis verden består; les ingen økonomiske sjokk, tre til fire økninger, med 0,25 prosent økning hver gang, sier Ringholm. Se også: Pål Ringholm spådde rentesjokk - slik forklarer han detLes også: Eksperter: - Bankene bedre rustet mot ny finanskriseFordelaktig med tre årSjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener denne ukens renteheving med høy sannsynlighet bare blir starten på en periode der renten økes, sakte men sikkert. Hun venter at styringsrenten vil økes videre i mars og september neste år, slik at den om ett års tid er oppe i 1,25 prosent.- Deretter tror vi at den vil økes videre i to steg også i 2020, til en topp på 1,75 prosent, sier Haugland til Hegnar.no.- Vil du anbefale vanlige boligeiere å binde renten?- Renteprognoser er usikre. Spørsmålet om det er lurt å binde renten eller ei er derfor helt avhengig av den enkelte boligeiers finansielle situasjon. Om man ser at det blir krevende for privatøkonomien at renten stiger like mye eller noe mer enn det vi anslår, er det lurt å binde renten, sier Haugland.- Renteprognosene våre tilsier at det kan være fordelaktig å binde renten på tre år, avslutter Haugland.Torsdag gjester sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets Hegnar TV, mens sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen er gjest Fredag. Tema er rente.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også