Blandet stemning i Asia etter ny Trump-toll

Asia-børsene er blandet etter at Donald Trump innførte toll på 6.000 kinesiske varer.

USAs president Donald Trump varsler tollsatser på ti prosent på import av kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar fra og med neste uke.Det tilsvarer rundt 1.600 milliarder norske kroner.Tollsatsene starter på 10 prosent 24. september, før de vil øke til 25 prosent fra 1. januar, kunngjør presidenten mandag kveld. Han sier målet er å tvinge fram endringer i Kinas handelspolitikk som han hevder «utgjør en stor trussel for den amerikanske økonomiens langsiktige helse og framgang».- Videre, om Kina kommer med gjengjeldelser mot våre bønder og andre industrier, vil vi øyeblikkelig gå til fase tre, som er ytterligere toller på rundt 267 milliarder dollar, advarer presidenten videre.Asia-børseneI Japan stiger Nikkei 225-indeksen 1,44 prosent, og den bredere Topix-indeksen er opp 1,73 prosent.Shanghai Composite går tilbake 0,12 prosent, mens S&P/ASX 200-indeksen i Australia opplever en nedgang på 0,50 prosent.Koreanske Kospi er opp 0,09 prosent, mens Hang Seng i Hong Kong faller 0,74 prosent.Straits Times i Singapore svekkes 0,58 prosent.OljeprisenBrent-oljen er tirsdag morgen ned 0,58 prosent til 77,60 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,48 prosent til 68,58 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 78,70 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.